Regeringen tager afstand fra at flytte dansk-tysk grænse

Det er ikke regeringens politik at flytte grænsen til Ejderen, forsikrer udenrigsministeren efter DF-snak.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) lægger afstand til, at den dansk-tyske grænse skulle flyttes tilbage til floden Ejderen.

Det fremgår af en e-mail, som Ritzau har set, til udvalgte tyske medier.

Mailen beskriver et interview med Søren Espersen, Dansk Folkepartis næstformand, om at flytte grænsen, som har ligget fast siden 1920.

Dernæst forsikrer udenrigsministeren i et citat, at det ikke er regeringens politik.

- Som bekendt er det hverken Danmarks eller den danske regerings politik, skriver udenrigsministeren i mailen, som torsdag er sendt via ambassaden i Berlin.

Debatten opstod torsdag aften, da Espersen luftede ideen med et smil på læben i et interview med tv-kanalen DK4. Han har siden taget afstand fra ideen og kaldt den en "pjat-historie".

Men historien har vakt opstandelse i grænselandet, området nord og syd for den dansk-tyske grænse, og flere store tyske medier har bragt den.

Det gælder blandt andet det tyske nyhedsbureau dpa. Også aviserne Die Welt, Bild og Der Nordschleswiger har skrevet historien.

Jørgen Møllekær, chefredaktør på den dansk-tysksprogede Flensborg Avis, siger, at han har modtaget mange henvendelser om sagen.

Han mener ligefrem, at det kan skabe ufred og kan være skadeligt for relationerne mellem danskere og tyskere i grænselandet.

Søren Espersen mener dog, at der er tale om en storm i et glas vand.

- Vi har det bedste samarbejde, man overhovedet kan have, med Tyskland ved grænsen. Jeg blev spurgt, om jeg kunne tænke mig et Danmark til Ejderen. Og selvfølgelig kunne jeg det, det er da klart.

- Men jeg regner nu ikke med, at der bliver nogle store panserslag i Slesvig-Holsten lige med det første, uddybede Søren Espersen torsdag aften.

/ritzau/