Regeringen tæller afbrudte flygtningejob med i statistik

Tallene om de såkaldte IGU-job er pumpet kunstigt op, lyder kritikken. Minister afviser og fastholder praksis.

Integrationsminister Inger Støjberg (V) afviser kritikken om regeringens metode til at opregne antallet af flygtninge i arbejde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Selv om nogle flygtninge for længst er stoppet i et såkaldt IGU-job, tæller de alligevel med i de nyeste opgørelser, som regeringen offentliggør hver måned.

Det bekræfter Styrelsen for International Rekruttering og Integration (Siri) over for Jyllands-Posten.

På Udlændinge- og Integrationsministeriets hjemmeside kan man se, hvordan antallet af IGU-job er steget måned for måned, siden ordningen trådte i kraft i juli 2016.

De seneste tal viser, at der ved udgangen af august var indberettet IGU-forløb for i alt 867 flygtninge.

Men det fremgår ikke, at mere end hver tiende af disse er stoppet i utide. Ifølge Siri er der frem til begyndelsen af september registreret i alt 90 ophørte IGU-aftaler.

Det reelle tal kan være større, da virksomhederne ikke har pligt til at indberette, hvis flygtningen stopper.

IGU - integrationsgrunduddannelsen - var krumtappen i den trepartsaftale, som regeringen i marts 2016 indgik med arbejdsmarkedets parter.

Her ansættes flygtninge på en toårig kontrakt til en elevlignende løn. Undervejs skal flygtningen i et 20 uger langt skoleforløb. Tanken er, at de efter to år er kvalificerede til at få et ordinært job til overenskomstens mindsteløn.

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti (DF) mener, at regeringen i sin iver for at få ordningen til at fremstå som en succes overdriver tallene ved at tælle uaktuelle forløb med.

- Jeg tager det her som et udtryk for, at man forsøger at pumpe tallene op til noget, de ikke er, fordi man dybest set ved, at det ikke rigtigt fungerer med integrationen og nok heller ikke kommer til det, siger DF's integrationsordfører, Martin Henriksen.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) afviser kritikken. Hun har ingen planer om at ændre opgørelsesmetoden.

- For opgørelsen drejer sig om registrerede forløb og viser en støt stigende interesse fra virksomhedernes side, som jeg synes, vi kan være stolte af. At der er frafald er ikke nogen hemmelighed, så det oplyser vi også løbende, når vi har det fulde billede, udtaler hun i et skriftligt svar til Jyllands-Posten.

/ritzau/