»Regeringen står på balkonen og siger til befolkningen: Se, hvad vi kan, der bliver mere af det hele«

Kommunerne vil have et opgør med det forhadte omprioriteringsbidrag, når forhandlingerne med regeringen om kommunernes økonomi går i gang i begyndelsen af maj.

KLs formand Martin Damm og finansminister Claus Hjort Frederiksen stikker snart hovederne sammen for at forhandle om kommunernes økonomi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Han har kaldt det et valg mellem den gode, den onde og den grusomme løsning, efter den berømte western af samme navn.

Og når kommunerne i begyndelsen af maj indleder de årlige forhandlinger om kommunernes økonomi med regeringen, peger pilen på den onde løsning, når man spørger formanden for Kommunernes Landsforening, Martin Damm, om status på det omdiskuterede omprioriteringsbidrag.

Ordningen betyder, at kommunerne skal spare en procent på budgettet – i 2017 2,4 mia. kroner – og overføre besparelsen til regeringen.

Du kan se hvor meget, din kommune skal spare lige her.

Men selvom regeringen med støtte fra Dansk Folkeparti har besluttet, at samtlige af de 2,4 milliarder kroner bliver sendt tilbage til kommunerne næste år, er omfordelingen stadig ødelæggende for kommunernes service til borgerne, mener Martin Damm.

Ifølge ham bliver kommunerne nemlig tvunget til at fyre pædagoger, ansatte i ældreplejen og andre kommunale medarbejdere på grund af besparelserne for blot få måneder efter at besætte de selvsamme stillinger for præcis de samme penge, som de lige har sparet.

»Sidste år skulle vi afskedige ansatte i ældreområdet, da vi vedtog budgetter i oktober. Så gik der halvanden måned, så blev der lavet en værdighedspakke, og så skulle vi til at ansætte de samme, vi lige havde fyret. Det giver jo ingen mening,« siger Martin Damm.

Klar til armlægning med Hjort

Derfor er missionen for Martin Damm op til armlægningen med Claus Hjort Frederiksen om næste års budgetter også klar: Omprioriteringsbidraget skal væk.

»Vi ønsker det absolut fjernet. Det er dybt ødelæggende for den kommunale planlægning, for du aner jo ikke, om du er købt eller solgt, eller hvad du skal budgettere efter,« siger han.

Martin Damm frygter, at pengene bliver sendt tilbage til kommunerne i bureaukratiske puljer, så de kommunale politikere reelt ikke kan forvalte dem inden for de områder, de ønsker at prioritere.

»Der er stadig et hav af ubekendte. Og hvis pengene skal tilbage til kommunerne, er der jo ingen grund til at tage dem i første omgang. Hvis man vil give det ind over finansloven, så forstår borgerne ikke et pløk af det hele.«

Hvordan mærker I konkret det her ude i kommunerne?

»Når kommunerne skal fjerne en procent af deres udgifter, så er langt størstedelen af vores udgifter løn, og så skal vi jo af med en procent af vores ansatte. Det kan jo ikke være anderledes. Hvis man så bagefter giver den ene procent tilbage igen, så giver det jo ingen mening, for så skulle man bare lade være med at bede om dem.«

Skal spare 3 procent i forhold til i dag

Når I i praksis at spare pengene, inden I får dem tilbage?

»Ja, det gør vi da. Kommunerne skal jo have lagt budget seneste 15. oktober, og finansloven lander sidst i november eller i starten af december. Så først beder de kommunalpolitikerne om at skære ned, og bagefter står regeringen på balkonen og siger til befolkningen: Se hvad vi kan, der bliver mere af det hele. Men hvis det er noget, man lige har fjernet, så er der jo ikke blevet mere af det hele.«

Er det ikke fair nok, at regeringen vil have lidt snor i kernevelfærden ude i kommunerne?

»Men det giver jo ikke nogen mening, at man først beder os spare penge, og så fører pengene tilbage. Omprioriteringsbidraget er lagt ind i budgetloven, og det er jo en systematisk nedskæring. I 2019 vil det alene være 7,2 mia kroner, vi skal spare. I forhold til i dag skal vi spare 3 procent i 2019.«

Dansk Folkeparti ønsker at omfordele pengene mellem rige og fattige kommuner, hvad tænker du om den løsning?

»Ja, du kan godt se, det ikke rigtigt er til at se, hvad alt det her betyder. Det bliver jo en ejendommelig forhandling om kommunernes økonomi med alle de her ting. Det giver jo ikke nogen form for langsigtet tænkning det her,« siger Martin Damm.

Hos Venstre forstår man kommunernes frustrationer. Men det er nødvendigt at stramme op på kommunernes forbrug, mener finansordfører Jacob Jensen (V).

»Det er nu engang sådan, at vi er nødt til at have nogle rammer. Og vi har altid haft en økonomiaftale, der skulle forhandles med kommunerne før sommerferien. Det nye er så omprioriteringsbidraget, men det kender kommunerne også omfanget af før sommerferien. Og derfor er det også en del af den budgetøvelse, kommunerne er ude i,« siger Jacob Jensen.