Regeringen står i stampe

Det er kun lykkedes Løkke at mobilisere vælgerne i den borgerlige lejr, forud for fremlæggelsen af en konkret plan for afvikling af efterlønnen. Rød blok fører fortsat i meningsmålingerne.

Trods valg af ny formand står de Konservative til det dårligste valgresultat i 35 år. Lars Barfoed (K) og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For tredje uge i træk må statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) konstatere, at en afvikling af efterlønnen nok har skabt begejstring i Venstres egne rækker og blandt landets førende økonomer, men at et flertal af danskerne ville vælge Helle Thorning-Schmidt (S) som ny statsminister, hvis der var valg i dag. I en helt ny Gallup-måling står rød blok til at få 91 mandater mod blå bloks 84, og det viser med al tydelighed, at det ikke er lykkedes Løkke at trække vælgere over midten på en dagsorden om økonomisk ansvarlighed, mener valgforsker Kasper Møller Hansen.

»Vi så en stærk opbakning til Venstre lige efter nytår, og den har nogenlunde stabiliseret sig. Lars Løkke Rasmussens problem er bare, at hans fremgang er taget fra egne rækker,« siger han.

Trods valg af ny formand står de Konservative til det dårligste valgresultat i 35 år. Hos Venstre erkender gruppeformand Kristian Jensen, at det endnu ikke er lykkedes at hente vælgere over midten og overbevise tvivlerne om, at de skal stemme på blå blok.

»Vi har lagt vores økonomiske politik meget konkret frem, og det betyder at folk kan se, hvordan de bliver ramt af den. Store dele af venstrefløjens økonomiske politik er fuldstændig ukonkret, og der er ikke samme direkte forbindelse mellem rød plan og hvordan det rammer mig personligt. Derfor skal vi presse venstrefløjen til at konkretisere deres planer,« siger Kristian Jensen.

I næste uge fremlægger regeringen en konkret plan for afvikling af efterlønnen, og Socialdemokraternes politiske ordfører, Henrik Sass Larsen, forventer, at det vil overbevise flere vælgere om, at Danmark har behov for et ny statsminister.

»Med sit efterlønsudspil har Løkke mobiliseret alle dem, der i forvejen var borgerlige og som ikke kan overbevises om andet. Når det går op for folk, hvor drastisk deres pensionsvilkår ændres vil han få svært ved at skaffe yderligere opbakning til sin politik,« siger han.

Valgforsker Kasper Møller Hansen mener dog langt fra, at folketingsvalget i 2011 er afgjort på forhånd. »Der er stadig en fjerdedel af vælgerne, som ikke har besluttet sig endnu,« siger han.