Regeringen sletter dato for ny lov om partistøtte

De skulle være fremlagt i Folketinget nu, men nye regler om partistøtte lader vente på sig. Højst usædvanligt har regeringen nu sat punktet på sit nye arbejdsprogram uden at angive, hvornår det skal indfries. Det begynder at blive småpinligt, mener Enhedslisten.

Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Egentlig skulle Christiansborg være i fuldt sving. Men nu undlader regeringen helt at sætte dato på, hvornår de omstridte partistøtteregler skal behandles i Folketinget.

Det fremgår af et nyt og revideret lovkatalog, et slags arbejdsprogram over, hvilke tiltag regeringen vil gennemføre i den kommende tid.

Da statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i oktober åbnede Folketinget og fremlagde sæsonens første lovkatalog, blev de omstridte partistøtteregler programsat til behandling i Folketinget i januar. Det tidspunkt er nu passeret. I stedet står der ingen nærmere tidsangivelse ud for partistøttepunktet i det nye arbejdsprogram, og det er usædvanligt.

Ingen andre tiltag står anført uden en måned, der viser, hvornår regeringen påtænker at fremsætte forslagene for Folketinget. På samme måde var samtlige lovforslag oplistet i oktoberkataloget programsat til et bestemt tidspunkt. Også de nye partistøtteregler.

En revision af partistøttereglerne har været diskuteret i årevis, men er strandet, primært fordi de to store regeringspartier, Venstre og Socialdemokraterne, strides om, hvordan reglerne skal reformeres. Alt i mens har EU's organ mod korruption, Greco,  kritiseret Danmark for, at reglerne er for uigennemskuelige, ligesom Enhedslisten har presset hårdt på for at få vedtaget en lovændring.

For at sætte fornyet fut i forløbet nedsatte regeringen derfor i marts 2014 et ekspertudvalg, hvis arbejde ifølge køreplanen skulle være afsluttet i sommeren 2014, men deres anbefalinger er fortsat ikke offentliggjort.

EL ønsker smal aftale nu

Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, mener, at »det begynder at blive småpinligt« for regeringen.

»Vi ved allesammen godt, at udvalget har siddet og arbejdet, og alt tyder på, at de er færdige. Regeringen skal bare beslutte med sig selv, hvad de gerne vil. Det er sådan set bare at komme i gang,« siger hun til Politiko.dk.

Hun opfordrer regeringen til at lave en smal aftale om nye regler med SF og Enhedslisten i stedet for at gå efter en aftale med de borgerlige partier. En aftale, som ville have større chancer for at overleve et valg, et muligt magtskifte og dermed være mere langtidsholdbar politisk.

»Det er langt bedre at lave smal aftale nu og få noget gennemført. Så må højrefløjen efter et valg forklare og samle deres eget flertal, hvis de vil ændre det tilbage igen,« lyder det fra Pernille Skipper.

Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, undrer sig over, at partistøttereglerne som det eneste punkt i regeringens lovkatalog ikke er programsat.

»Lovprogrammet er et vigtigt redskab, når Folketinget skal planlægge sit arbejde og forberede sig. Uanset om partierne er glade for en sag eller ej, så bør man overholde hovedreglen om, at man programsætter tiltagene. Ellers bør man forklare det. Det ville være ordentlig betjening af Folketinget,« siger han til Politiko.dk.

Betænkning er ikke afleveret

Partistøttereglerne hører under både Justitsministeriet og Økonomi- og Indenrigsministeriet. Hos Mette Frederiksen (S) har man ansvaret for partiregnskabsloven, der f.eks. regulerer, hvornår partier skal indberette navn og adresse på en privat sponsor. Fra Morten Østergaards (R) departement udbetales de cirka 100 mio. kr., som staten giver i offentlig partistøtte.

Begge ministerier oplyser, at de stadig afventer anbefalingerne fra ekspertudvalget samt »politiske forhandlinger om indholdet af et lovforslag«.

»Betænkningen er endnu ikke afgivet, og det er på den baggrund ikke muligt i lovprogrammet at angive et mere præcist forventet fremsættelsestidspunkt,« lyder det fra Økonomi- og Indenrigsministeriet i en skriftlig kommentar.

Berlingske og Politiko.dk har den seneste tid afdækket de politiske pengestrømme og afsløret, hvordan partier og politikere bryder reglerne eller omgår den nuværende lov om partistøtte.

Læs artikelserien: De politiske pengestrømme