Regeringen sidder på anbefalinger om partistøtte

Regeringens ekspertudvalg om partistøtte afleverede allerede sit arbejde før jul. Alligevel tøver regeringen med at offentliggøre anbefalingerne.

Arkivfoto: Mette Frederiksen (S) og Morten Østergaard (R). Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er mere end to måneder siden, at regeringen modtog anbefalingerne fra sit eget ekspertudvalg om partistøtte.

Ifølge Berlingskes oplysninger landede det tre mand store ekspertudvalgs anbefalinger allerede på Justitsministeriets og Indenrigsministeriets bord tilbage i december måned.

Siden da er udvalgets betænkning blevet korrekturlæst og sendt til tryk, men selve anbefalingerne modtog ministeriernes embedsmænd allerede før jul.

»Vi er færdige og har afleveret vores arbejde til ministeriet. Så er der så en overvejelse om, hvornår regeringen synes, det er det rigtige tidspunkt at komme med betænkningen,« siger Bo Smith, der er formand for ekspertudvalget.

Dermed har regeringen kendt til anbefalingerne i mindst to en halv måned uden at offentliggøre konklusionerne. Det skyldes ifølge Berlingskes oplysninger i høj grad, at regeringspartierne Socialdemokraterne og de Radikale ikke har været enige om, hvordan regeringen skal håndtere anbefalingerne.

Men ifølge kilder tæt på regeringen er de to partier ved at nå til enighed om detaljerne i et regeringsudspil på området.

Indtil videre er der ikke sluppet meget ud fra ekspertudvalgets anbefalinger. Men ifølge Berlingskes oplysninger vil udvalget - bestående af tidligere departementschef Bo Smith, juraprofessor Jørgen Albæk Jensen og lektor i statskundskab Karina Kosiara-Pedersen - blandt andet anbefale, at partierne forpligtes til at oplyse størrelsen på de beløb over 20.000 kroner, som partierne har modtaget fra private sponsorer.

Desuden skal det være langt nemmere for offentligheden at få adgang til oplysningerne, så man ikke som borger behøver at søge aktindsigt for at blive klogere på, hvilke pengebidrag politikerne på ens stemmeseddel har modtaget.

Derudover tyder det ikke på, at udvalget konkret vil anbefale, at man sænker den nuværende 20.000-kroners regel, som dikterer, at partierne skal notere navnene på de bidragydere, som har doneret mere end 20.000 kroner.

Danmark har i flere år fået international kritik for, at vores partistøtteregler ikke skaber tilstrækkelig gennemsigtighed om pengestrømmene i dansk politik.

Allerede i regeringsgrundlaget blev det formuleret, at regeringen ville nedsætte et ekspertudvalg, som skulle give et bud på mere moderne regler på området, men inden da blev Folketingets formand, Mogens Lykketoft, sat i spidsen for en parlamentarisk afsøgning af muligheden for et politisk kompromis på tværs af rød og blå blok. Arbejdet løb dog på grund, da kun meget få partier reelt havde interesse i at ændre reglerne.

Og når regeringen endnu ikke er kommet med sit udspil, vurderer Mogens Lykketoft, at det kan blive svært at modernisere reglerne inden næste folketingsvalg.

»Der er gået så lang tid, at jeg ikke tror, at man kan nå at lave noget, der kan træde i kraft inden valget,« siger Mogens Lykketoft.

Men hvis regeringen ikke indenfor meget kort tid lancerer et udspil, vil Enhedslisten fremsætte en række beslutningsforslag om sagen i folketingssalen. Partiet mener, at regeringen har »syltet« sagen.

»Nu har vi ventet i mere end tre år på, at regeringen satte gang i forhandlinger om nye partistøtteregler. Hvis der ikke meget snart sker noget, fremsætter vi selv en række beslutningsforslag, og så må regeringen vælge, om de vil stemme for mere åbenhed eller ej. De skal ikke i hvert fald ikke have lov til at sylte den her vigtige debat og skubbe den over på den anden side af et valg,« siger Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen.

Også Dansk Folkeparti kritiserer regeringen for endnu ikke at have offentliggjort ekspertudvalgets anbefalinger.

»Det er forkasteligt, at man ikke kan se, hvad der bliver anbefalet. Det bliver svært at nå at lave det inden valget, men det skal da ikke forhindre, at man offentliggør det arbejde, der er lavet. Det ville være meget nyttigt at få det nu, så vi kan tage det som udgangspunkt,« siger DF-næstformand Søren Espersen.