Regeringen ser helst at fremmedkrigere straffes lokalt

Fremmedkrigere udgør trussel mod Danmark, mener regeringen, der helst ser dem blive straffet og afsone lokalt.

Det vurderes, at mindst 150 personer siden sommeren 2012 er udrejst til Syrien og Irak for at kæmpe i militante bevægelser. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER

Danmark er nødt til at tage imod fremmedkrigere, hvis de er danske statsborgere. Det siger udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) på et samråd.

»Vi ønsker ikke at have fremmedkrigere i Danmark, men det er et komplekst problem.«

»Faktum er, at vi ikke kan nægte danske statsborgere at komme tilbage til Danmark. Det gælder også fremmedkrigere«, siger Søren Pape Poulsen.

Justitsministeren hæfter sig ved, at der kan vende »radikaliserede og brutaliserede« borgere hjem til Danmark. Han udtrykker samtidig bekymring for, at de kan rejse frit rundt, hvis Danmark ikke holder styr på dem.

Selv få personer kan udgøre en stor trussel, understreges det.

Udenrigsministeren ser helst, at fremmedkrigere retsforfølges og afsoner straf lokalt.

»Fremmedkrigere har vendt Danmark ryggen og har kæmpet imod vores værdier om demokrati og frihed.«

»Regeringen har derfor allerede kastet mange kræfter ind i arbejdet for lokal afsoning,« siger Anders Samuelsen.

Det vurderes, at mindst 150 personer siden sommeren 2012 er udrejst til Syrien og Irak for at kæmpe i militante bevægelser.

Der er udrejst 40 voksne fra Danmark, som dog ikke alle er danske statsborgere. Det er navnlig de personer, justitsministeren har fokus på. Desuden er der børn dernede.

»Vi har dømt 13, de ni er udvist ved endelig dom, fem havde dobbelt statsborgerskab, så de har fået frataget deres danske statsborgerskab ved dom«, siger Søren Pape Poulsen.

Socialdemokratiet foreslår at oprette en ad hoc-domstol, hvor man via samarbejde med et land i området kan foretage retsforfølgelse og eventuelt afsoning.

Men det er ikke realistisk, mener regeringen.

»Erfaringer fra andre ad hoc-domstole viser, at det typisk kun er de allerøverste i kommandostrukturen og politiske ledere, vi kan gøre os håb om at få dømt ved en domstol, og så vil vi stadig stå tilbage med en række fremmedkrigere«, siger Anders Samuelsen.

Han understreger, at det vil kræve en enighed i FN's Sikkerhedsråd, men det vil Rusland være i mod.

Alternativt kan man søge opbakning uden om FN mellem de enkelte lande. Men regeringen mener ikke, at det giver mening at søsætte konkurrerende initiativer.

/ritzau/