Regeringen presses for terrorforklaring: »Nogen fortæller ikke sandheden«

Regeringen skal redegøre for informationsgangene om jødernes sikkerhed under terrorangrebet i februar. Oppositionen spekulerer i, at PET-chef Jens Madsen er blevet ofret for at dække over regeringen.

Peter skaarup (DF). Arkivfoto: Claus Bech Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Baggrunden for, hvorfor PET-chef Jens Madsen onsdag måtte forlade sit job efter kun halvandet år på posten, debatteres på Christiansborg. Dele af oppositionen spekulerer i, om PET-chefen kan være blevet ofret delvis for at dække over urigtige oplysninger fra statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) om sikkerheden ved synagogen i København under terrorangrebet i februar.

Mest udtalt i sin kritik er Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup. »Nogen fortæller ikke sandheden. Spørgsmålet er hvem. Jeg tror, regeringen har haft en interesse i at fortælle historien på den her måde for at placere aben hos PET,« siger han.

Udtalelserne falder efter en artikel i Politiken, der er baseret på en »anonym kilde tæt på forløbet«. Kildens påstand er, at PET ikke sagde noget til regeringen om, at synagogen blev bevogtet »umiddelbart« efter angrebet på Krudttønden. For at forstå, hvorfor kildens melding er opsigtsvækkende, skal man lige have historikken på plads: På et pressemøde for internationale journalister den 16. februar svarede statsminister Helle Thorning-Schmidt en israelsk journalist, at sikkerheden »øjeblikkeligt« efter angrebet på Krudttønden blev øget ved synagogen.

Et gab på fire timer

Men i denne uge viste en redegørelse fra Rigspolitiet, at der reelt gik tæt på fire timer fra angrebet på Krudttønden, til synagogen fik fast bevogtning.

Få timer før, justitsminister Mette Frederiksen (S) fremlagde redegørelsen, meddelte PET-chef Jens Madsen, at han forlod sin post. På pressemødet forklarede Frederiksen, at PET tilsyneladende havde givet regeringen et forkert billede af sikkerheden ved den jødiske synagoge.

»Jeg kan bare konstatere, at det billede, vi kan se tegne sig med evalueringen, som er det korrekte, ikke umiddelbart er det, der er bibragt regeringen,« sagde Mette Frederiksen blandt andet.

Men på baggrund af de oplysninger, den anonyme kilde giver i Politiken, er Peter Skaarups vurdering altså, at det ser ud, som om PET-chef Jens Madsen er blevet fyret for at finde en udvej.

»Man slår to fluer med ét smæk: Redder statsministeren fra at udlægge tingene på en måde, som de ikke var, over for den internationale presse. Og så får man samtidig vippet PET-chefen af sted,« siger han.

Oplysningerne har givet anledning til, at både DF og Venstre kræver tilbundsgående dokumentation for, hvordan dialogen var mellem PET og politiet og regeringen. Enhedslistens Pernille Skipper konstaterer over for Berlingske, at hun har stillet en række spørgsmål til, hvilke informationer der er gået fra PET til regeringen, men vil ikke spekulere mere i en anonym kilde.

Hverken justitsminister Mette Frederiksen eller statsminister Helle Thorning-Schmidt har ønsket at uddybe for Berlingske, hvordan regeringen konkret havde fået et forkert billede af sikkerhedsniveauet foran synagogen. Heller ikke PET har nogen kommentarer.