Regeringen placerer ny politiskole i Vejle

Efter et langstrakt og rodet forløb har regeringen besluttet at placere den nye politiskole i Vejle, fortæller justitsminister Søren Pape Poulsen.

Justistminister, Søren Pape Poulsen har Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet inde til drøftelser omkring placeringen af den nye Politiskole.. (Foto: © Uffe Weng/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: © Uffe Weng
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver Vejle, der kommer til at lægge jord til Danmarks nye politiskole.

Det meddeler justitsminister Søren Pape Poulsen (K) tirsdag eftermiddag foran porten til Justitsministeriet.

»Der er lavet en rapport, som Rigspolitiet og Bygningsstyrelsen står bag, og den siger helt klart, at der på en delt førsteplads er to byer – Vejle og Skanderborg. Og der peger vi nu på Vejle, fordi der får vi mest for pengene, og det går hurtigst,« siger Pape til TV 2 News med henvisning til den rapport, hvor buddene fra de kommuner, der gerne ville huse politiskolen, er blevet gennemgået.

Politiskolen skal huses i en tidligere sygeplejeskole i den østjyske by.

Justitsministeren betoner desuden, at det nu skal være slut med spekulationer om, hvor landets nye politiskole skal placeres. Han er fortsat ærgerlig over, at det ikke lykkedes at få et flertal for at etablere en nybygget skole.

»Nu skal vi videre. Nu kan den her sag ikke trækkes længere. Nu skal vi have den sluttet, og vi skal videre. Og dansk politi skal først og fremmest have en ny politiskole,« siger Søren Pape Poulsen.

Langstrakt og rodet forløb

Forløbet omkring placeringen af den nye politiskole har netop været langstrakt og rodet, siden partierne bag politiforliget, Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, de Konservative og Socialdemokratiet, i november 2015 besluttede, at politiuddannelsen i Brøndby skal suppleres af en ny skole i Vestdanmark.

Aftalen var dengang, at den nye politiskole skulle optage elever i 2018.

32 jyske og fynske kommuner bød ind på opgaven, og Rigspolitiet undersøgte med hjælp fra Bygningsstyrelsen de mange bud. Men inden sommerferien meldte regeringen pludselig ud, at den ville gå efter en nybygget politiskole og ikke etablere den i en eksisterende bygning, som kommunerne var blevet bedt om at byde ind med.

I november sidste år blev Rigspolitiets rapport offentliggjort, og her stod det klart, at Vejle, Skanderborg og Holstebro havde budt ind med de bedste bygninger. Vejle og Skanderborg scorede højest på de parametre om blandt andet økonomi og geografi, kommunerne blev vurderet på, mens Holstebro fulgte efter.

»Rigspolitiet vil i et valg mellem eksisterende ejendomme umiddelbart – i prioriteret rækkefølge – vurdere, at ejendommene i Vejle og Skanderborg i sideordnet prioritering og dernæst Holstebro vil være mest hensigtsmæssige for politiet,« står der i rapporten.

Men samtidig konkluderede Rigspolitiet, at »samlet er det Rigspolitiets vurdering, at et nybyggeri er den mest attraktive mulighed for politiet i forhold til at etablere et moderne og fremtidssikret uddannelsescenter«.

Få dage senere meldte daværende justitsminister Søren Pind (V) ud, at regeringen agtede at placere politiskolen i Herning, og at der skulle være tale om nybyggeri.

En beslutning, der blev skrevet ind i VLAK-regeringens regeringsgrundlag.

Regeringens retræte

Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet modsatte sig beslutningen og understregede, at en nybygget politiskole ville tage for lang tid at etablere, og at der dermed ikke tids nok kunne sikres nye betjente til et hårdt trængt politikorps.

Samtidig fik placeringen i Herning det til at fyge med beskyldninger om vennetjenester og aftalt spil, da byens borgmester, Lars Krarup (V), støttede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) under formandsopgøret i Venstre i 2014.

Torsdag i sidste uge meddelte Søren Pape Poulsen, at regeringen ville afvige fra beslutningen om placeringen i Herning, og mandag måtte han så konkludere, at der heller ikke var flertal for beslutningen om en nybygget skole.

»Jeg synes, det er ærgerligt. Dansk politi havde fortjent de bedste forhold  – det kan vi ikke give dem. Så må vi give dem det næstbedste,« lød det mandag det fra justitsministeren.

LÆS MERE