Regeringen overvejer at se igennem fingre med kriminelles sagsomkostninger

Det kan være umuligt for dømte kriminelle at betale de sagsomkostninger, som de bliver pålagt. Regeringens nedsatte udvalg på området foreslår at eftergive sagsomkostningerne, og justitsministeren er lydhør.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skal være muligt for staten at se igennem fingre med sagsomkostningerne i en straffesag, foreslår regeringens nedsatte udvalg om forebyggelse og resocialisering.

Udvalget konkluderer i en ny betænkning, at det kan være med til at fastholde en gruppe af dømte i en kriminel tilværelse, hvis de som i dag selv skal betale sagens omkostninger, når de bliver dømt i en straffesag.

Eftergivelsen skal give dømte kriminelle en bedre chance for et liv uden kriminalitet, og justitsminister Karen Hækkerup (S) er positiv over for udvalgets betænkning.

»Regeringen vil meget gerne se på, om vi i nogle tilfælde skal eftergive sagsomkostninger. For mig er det afgørende, at vi får fat i dem, som reelt gerne vil leve en tilværelse uden kriminalitet. Vi vil drøfte en konkret ordning med satspuljepartierne og håber på deres opbakning,« siger Karen Hækkerup i en pressemeddelelse.

Udvalget om forebyggelse og resocialisering påpeger, at kun en tredjedel af gælden rent faktisk inddrages, og staten får derfor kun i begrænset omfang dækket de sagsomkostninger, som de dømte pålægges at betale.

Derfor anbefaler man den såkaldte betalingsevnemodel, som indebærer, at den dømte vil blive opkrævet et beløb, der tilpasses, hvor meget vedkommende er i stand til at betale. Det betyder, at dækningen af sagens udgifter til den beskikkede forsvarer bliver dækket. For at sikre at gældsbyrden bliver overkommelig og overskuelig, skal gælden kunne afvikles inden for en overskuelig periode. Dømte personer uden betalingsevne vil ikke blive opkrævet pålagte sagsomkostninger.

Karen Hækkerup mener, at den nye ordning kan være med til at give dømte kriminelle en kriminalitetsfri tilværelse.

»Når man i Danmark selv skal betale omkostningerne i sin straffesag, skyldes det populært sagt, at man selv skal betale for det rod, man har lavet. Det princip bakker jeg op om. Men jeg er ikke blind for, at det i nogle tilfælde betyder, at domfældte slæber rundt på en gæld, som de reelt ikke har mulighed for at afdrage på, og som hindrer en kriminalitetsfri tilværelse med bolig, uddannelse og arbejde,« siger Karen Hækkerup.