Regeringen opjusterer forventningerne: 25.000 asylansøgere i 2016

I forbindelse med fremlæggelsen af finansloven for 2016 opjusterer regeringen forventningerne til antallet af asylansøgere i 2016 fra 15.000 til 25.000. Merudgifterne skal tages fra udviklingsbistanden.

Regeringen har opjusteret forventingerne til antallet af asylansøgere i 2016. ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen opjusterer torsdag forventningerne til antallet af asylansøgere i 2016 til 25.000.

Det bekræfter Udlændinge-, Integrations-, og Boligministeriet.

I det tekniske finanslovsforslag fra september arbejdede regeringen med, at der i 2016 skulle komme 15.000 asylansøgere næste år, men af finanslovsaftalen for 2016 fremgår det, at skønnet er forhøjet. Det sker »i lyset af de seneste indrejsetal«, lyder det fra ministeriet.

Den store opjustering giver »betydelige merudgifter« til asylområdet, som det står i aftaleteksten for finansloven for 2016, men der er ikke sat selvstændige penge af til flere asylansøgere. I stedet skal udgifterne finansieres fuldt af penge fra udviklingsbistanden.

Straks efter finansloven for 2016 var underskrevet, blev finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) spurgt til det opjusterede asyltal og understregede, at han ikke havde set det endelige tal.

»Men det er vores skøn, at det ikke - nu skal jeg sige det med forsigtighed - vil påvirke finansloven for 2016, fordi de udgifter vil modregnes i udviklingsbistanden. Så det vil kunne imødegås ved den tekniske reserve, vi har på finansloven, og i udviklingsbistanden,« sagde finansministeren.

Det perspektiv er grumt, vurderer Steen M. Andersen, generalsekretær for Unicef Danmark.

»Jeg forstår udmærket, at regeringen er nødt til at finde penge til at hjælpe de flygtninge, som kommer til landet. Og at der er hård konkurrence, om pengene så skal tages fra de ældre, de syge eller andre. Men regeringen har i forvejen valgt at skære hårdt i udviklingsbistanden, og det får konsekvenser, hvis der skæres yderligere,« siger Steen M. Andersen og forklarer, at han tirsdag forlagde nyheden om, at dødeligheden blandt verdens 0-5-årige fortsat falder for Folketingets Udenrigsudvalg:

»Det er skønt, men det gør den kun, hvis vi fastholder den langsigtede indsats omkring vaccinationer, malariabeskyttelse, undervisning i sundhed og så videre,« fortsætter generalsekretæren.

I et interview med Berlingske opstillede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i august - kort efter sin tiltrædelse - fire pejlemærker for sin regering. Et af dem er at ændre tilstrømningen til Danmark, så der kommer færre asylansøgere og flere personer, der arbejder og bidrager økonomisk.

»Det er de fire ledestjerner, regeringen har. Det betyder ikke, at der ikke også er alt muligt andet, der er vigtigt, men de fire ting er ledestjernerne. Og vi er en fiasko, hvis vi – som dagene, ugerne, månederne og årene går – ikke kan dokumentere, at Danmark bevæger sig den vej,« sagde Lars Løkke Rasmussen.