Regeringen opgiver salget af TV 2: »Man skal aldrig sige aldrig i politik, men det bliver ikke i den her omgang«

Kulturminister Mette Bock opgiver kampen med Dansk Folkeparti om at få solgt TV 2. »Ærgerligt«, siger hun.

(ARKIV) Kulturminister Mette Bock (LA). Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen har opgivet at sælge TV 2, efter at Dansk Folkeparti har meddelt, at de ikke vil støtte medieforliget, hvis det delvise salg af TV-stationen går videre som planlagt. Det siger kulturminister Mette Bock (LA) til Berlingske, efter at Dansk Folkeparti klart har meldt ud, at partiet har en række betænkeligheder ved at sælge 40 procent af selskabet til en privat virksomhed.

»Det ønsker Dansk Folkeparti ikke, og det må vi så selvfølgelig acceptere. Vi har så sent som i dag haft et forhandlingsmøde, og der er intet, der tyder på, at Dansk Folkeparti vil støtte et salg af TV 2«, siger Mette Bock til Berlingske efter dagens medieforhandlinger. Hun holder dog en dør på klem for et salg i fremtiden.

»Man skal aldrig sige aldrig i politik, men det bliver ikke i den her omgang«, siger Mette Bock, som tilføjer, at det næppe er sandsynligt, at Dansk Folkeparti skifter mening frem til midten af næste uge, hvor forhandlingerne efter planen skal afsluttes.

TV 2 »kører fint«

Det har længe været et ønske fra regeringen at få solgt en del af TV 2 til en professionel privat aktør, men Dansk Folkeparti ønsker ikke at sælge det og har stillet en række spørgsmål til kulturministeren, blandt andet hvordan man ville sikre, at TV 2 stadig følger en public service-linje og sender det samme indhold ud til danskerne, som man kender det i dag, samt hvordan man sikrer, at TV 2s hovedkvarter bliver liggende i Odense med en ny ejer.

Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup siger, at han ikke kan se en grund til at privatisere dele af TV 2. »Det kører fint«, siger han. Derfor har han fastholdt, at han synes, at regeringen skal skrinlægge planerne om delvis at privatisere TV 2, hvilket regeringen nu har bøjet sig for.

Mette Bock ønskede en strategisk partner ind i TV 2 for at udvikle en række nye platforme, som ifølge hende haster for at TV 2 kan følge med den rivende udvikling, der foregår inden for medieforbruget. Unge mennesker forlader i stigende grad det, man kalder »flow-TV« til fordel for en mere selektiv udvælgelse af, hvilke programmer, man ønsker at se.

»TV 2 er der fortsat«

Derfor ægrer det Mette Bock, at man ikke får »en strategisk minoritetsejer ind i TV 2«, som hun udtrykker det. Den strategiske ejer skulle ifølge hende ikke blot investere i ny teknologi til TV 2s udvikling, men også generelt være med til at udvikle stationen på en række områder.

»En, der har et andet perspektiv på at udvikle sådan en medievirksomhed med public service, troværdigt dansk indhold og investeringer i ny teknologi, kunne have gjort noget godt for TV2,« siger Mette Bock til DR.

Til Berlingske siger kulturministeren, at »TV 2 fortsat er der«, og at salget kan komme på et andet tidspunkt. Men hun har ikke de store forhåbninger om, at der kan blive enighed om det inden for den korte tidsfrist, der er tilbage.

Der blive lige nu forhandlet medieforlig for perioden 2019 til 2023. Socialdemokratiet er ude af forhandlingerne, og derfor er der lagt op til et smalt forlig, skriver Ritzau.

Dansk Folkepartis mediepolitiske ordfører, Morten Marinus, sagde tidligere til Berlingske, at partiet langtfra var overbevist, efter at partiet havde modtaget et svar på 18 konkrete spørgsmål fra partiet.

»Men jeg kan ikke referere dem, for kulturministeren har hemmeligstemplet svarene. Jeg har læst dem og kan ikke forstå, hvorfor svarerne skal være hemmelige,« siger Morten Marinus.

Ikke hemmeligt

Mette Bock siger til Berlingske, at det heller ikke er meningen, at svarene skal være hemmelige.

»Men vi vil lægge det hele ud samlet, og så holdt vi svarene »hemmelige« af hensyn til vores forhandlingspartere. Men der er absolut intet hemmeligt ved svarene, men vi ville bare have dem ud i en sammenhæng, og det bliver offentliggjort på et tidspunkt, hvis alle er enige om det«, siger hun.

Morten Marinus sagde tidligere, at det var svært at gennemskue det, regeringen vil med at sælge 40 procent af TV 2 til en privat virksomhed.

»Jeg kan godt frygte, at det ender med en dårlig aftale for danskerne. Vi har jo set før, at det går galt, når staten sælger ud af vigtig infrastruktur. Det så vi for eksempel med salget af DONG og salget af Statens Seruminstitut,« siger medieordføren.

Men det er stadig et spørgsmål, om forhandlingerne stadig er åbne. »Men foreløbig kan vi ikke gøre andet end at aflyse salget, for vi kan konstatere, at vi ikke har et politisk flertal for det«, siger Mette Bock.