Regeringen om K-forslag: »Konservativ classic«

Regeringen har svært ved at se, hvordan de Konservative vil kunne finde en halv milliard kroner til flere politibetjente, der skal tage sig af hverdagens forbrydelser, når partiet samtidig ønsker nulvækst.

Arkivfoto. Politisk leder Søren Pape Poulsen i selskab med Tom Behnke og Lene Espersen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Regeringen er »villig« til at se på, om der er en mangel på politibetjente, der skal tage sig af såkaldte dagligdagspolitiopgaver, som de Konservative mener, forsømmes i dag.

Men Socialdemokraternes finansordfører, Jesper Petersen (S), har svært ved at se, hvordan de Konservative med formand Søren Pape Poulsen (K) i spidsen vil finansiere det.

»Hvis der er problemer med, at politiet ikke kan løse deres opgaver ordentligt, er vi selvfølgelig villige til at se på det. Regeringen har jo i sin økonomiske politik afsat penge til, at der kan være en lille vækst i den offentlige sektor - også i de kommende år,« siger Jesper Petersen og fortsætter:

»Men på samme tid, som de Konservative foreslår det her, vil de have nulvækst og spare fire milliarder kroner alene inden for statslige, offentlige institutioner, og det er jo blandt andet politiet. Hvis politiet skal spare en milliard ét sted for at få en halv milliard et andet sted, er der jo ikke meget fremskridt ved det.«

Ifølge de Konservative er det dagligdagspolitiopgaver som eksempelvis indbrud, husspektakler og tyveri, der i dag forsømmes, og derfor vil partiet afsætte en halv milliard kroner til at øge indsatsen i form af flere politibetjente.

Forslaget er en del af partiets udspil til en finanslov. Og det rummer endnu et forslag, der skal bevirke, at politiet får mere tid til mindre lovovertrædelser.

De Konservative vil bruge 200 millioner kroner på to såkaldte akuthuse i København og i Aarhus, hvor stofmisbrugere og andre udsatte skal kunne få hjælp.

Og det forslag kan de Radikales finansordfører, Camilla Hersom (R), »isoleret set« godt se idéen i, men i forhold til at øge politistyrken i det offentlige rum er hun ikke sikker på, at det er »det rigtige sted at styrke i forhold til hverdagsforbrydelser«, siger hun.

Samtidig understreger finansordføreren, at det samlede udspil til finanslov fra de Konservative ikke hænger sammen økonomisk.

»Det er konservativ classic. Det forgylder de allermest rige i samfundet og holder fokus på lov og orden, og der siger jeg bare i al stilfærdighed, at det er ikke de prioriteringer, vi har i regeringen. Og når det er sagt, stiller jeg mig meget tvivlende over for, om finansieringen i forslaget er i orden. Det mener jeg ikke, det er,« siger Camilla Hersom.

De Konservative fremlægger partiets fulde finanslovforslag i begyndelsen af næste uge.