Regeringen og universiteterne enige om fælles kurs for studieoptag

Uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen og universiteterne er nået til enighed om et fælles grundlag for, hvordan optaget på nogle universitetsuddannelser skal tilpasses, så færre unge uddannes til arbejdsløshed.

Uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen og universiteterne er nået til enighed om et fælles grundlag for, hvordan optaget på nogle universitetsuddannelser skal tilpasses, så færre unge uddannes til arbejdsløshed. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Leth Williams
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hverken regeringen eller de danske universiteter ønsker at uddanne unge, der efterfølgende bliver nødt til at stille sig op i ledighedskøen. Men hidtil har universiteterne og uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) været uenige om, hvordan uddannelserne skulle dimensioneres.

Regeringen er blandt andet blevet kritiseret for at haste den såkaldte studieoptagsmodel igennem og hverken lytte til institutionerne, de studerende eller den politiske opposition.

Nu er det imidlertid lykkedes de to parter at blive enige om et fælles grundlag for studieoptagsmodellen - eller dimensioneringsmodellen, som den også bliver kaldt.

Den nye plan fastholder, at der på bacheloruddannelserne skal skæres omkring 3.500 studiepladser og 2.400 pladser på kandidatuddannelserne.

Til gengæld får universiteterne bedre tid til at indfase selve dimensioneringen på kandidatuddannelserne. Således sker indfasningen på kandidatuddannelserne nu over tre år fra 2018 til 2020, hvilket er en betydeligt mere langsigtet plan end uddannelsesministerens tidligere udspil, der lagde op til, at modellen skulle være gennemført i 2018.

Imens bliver reduceringen på bacheloruddannelserne indfaset over fire år fra 2015 til 2018.

»Jeg er glad for, at vi holder fast i de konkrete mål, som jeg har sat. Vi skal reducere optaget på bacheloruddannelserne og på kandidatuddannelserne,« siger Sofie Carsten Nielsen.

Samtidig får universiteterne bedre mulighed for selv at tilrettelægge dele af dimensioneringen, fortæller hun:

»Universiteterne får en større frihed til at implementere denne her dimensioneringsplan, og de kan vente med at dimensionere på kandidatoptaget indtil 2018, når de er gået i gang med at reducere på bacheloroptaget. Så de får lidt længere tid til at tilpasse sig,« siger uddannelsesministeren.

Derudover sikrer planen, at flere studerende, end regeringen først lagde op til, kan tage en kandidatuddannelse uden et såkaldt retskrav på kandidatoverbygningen. Det medfører, at udenlandske studerende og bachelorer fra professionsuddannelserne stadig kan tage en kandidatgrad på universiteterne.

»Nu handler det sådan set om at få planen implementeret, og det er det, vi sætter i gang nu. Der er fuldstændig enighed om, at det er det her fælles grundlag, der nu arbejdes ud fra,« siger Sofie Carsten Nielsen.

Formanden for Danske Studerendes Fællesråd, Jakob Ruggaard, anerkender, at den nye dimensioneringsplan er en forbedring sammenlignet med den oprindelige model, da universiteterne får mere fleksibilitet. Men grundlæggende er resultatet en aftale, der skærer tusindvis af studiepladser væk, og det anser han som et stort problem, fortæller han:

»Når man fjerner tusindvis af studiepladser, så fører det ikke til, at nogle unge kommer i arbejde. Tværtimod betyder det, at der ikke bliver plads til mange unge på uddannelserne. Konsekvensen af det bliver, at flere tusinde unge ender uden nogen uddannelse i en tid med økonomisk krise og høj ungdomsarbejdsløshed,« siger Jakob Ruggaard.

Ifølge Venstres uddannelsesordfører, Esben Lunde Larsen (V), er det altafgørende, at dimensioneringsplanen er tilfredsstillende både politisk og i uddannelsessektoren, og derfor er der fortsat tre holdepunkter, som Venstre vil være opmærksomme på, fortæller han:

»Det er internationaliseringsaspektet, det er regionaliseringen af uddannelserne, og så er det de små sprogfag. Og det vil vi naturligvis følge meget nøje i det arbejde, der kommer til at pågå nu,« siger han.