Regeringen og EL afskaffer sukker- og fedtafgift

Regeringen og Enhedslisten er enige om en afgifts- og konkurrencepakke, der blandt andet afskaffer de omstridte afgifter på fedt og sukker.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fedtafgiften er fortid, og sukkerafgiften bliver ikke indført.

Det ligger fast, efter at regeringen og Enhedslisten lørdag er blevet enige om en afgifts- og konkurrencepakke, der også nedsætter afgiften på elvarme og genindfører skattefradraget fra medarbejdere udstationere i udlandet.

Målet med afskaffelsen og nedsættelsen af afgifterne er at sikre billigere priser til forbrugerne og skabe bedre konkurrencevilkår for danske virksomheder, fortæller skatteminister Holger K. Nielsen (SF) i en pressemeddelelse.

- Vi må erkende, at disse afgifter gav store administrative omkostninger. Det er ikke det, der er brug for i den nuværende økonomiske situation, siger han.

- Vi har lyttet til de bekymringer, der har været, og sat handling bag ordene med en ambitiøs og fuldt finansieret afgifts- og konkurrencepakke, der giver lavere afgifter på forbrugernes varer, og samtidig sikrer bedre konkurrencevilkår for virksomhederne. Det synes jeg godt, vi kan være tilfredse med, lyder det fra skatteministeren.

Ifølge Enhedslisten var fedt- og sukkerafgifterne skyld i social ulighed.

- Afgifterne ramte socialt skævt, og nu har vi finansieret afskaffelsen af afgifterne på en måde, hvor det ikke er dem nederst i indkomstpyramiden, der betaler. Vi er tilfredse med, at uligheden i samfundet bliver lidt mindre, siger han.

Finansieringen findes ved at sænke personfradraget med 900 kroner og forhøje bundskatten med 0,19 procentpoint. Afskaffelsen af afgifterne koster staten 2,37 milliarder kroner, mens man tjener 2,39 milliarder på skatteomlægningen.