Regeringen og DF vil stoppe penge fra formørkede kræfter

Ny aftale mellem regeringen og DF afskærer udenlandske donorer fra at sende penge til eksempelvis trossamfund.

»Vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at undgå, at antidemokratiske personer med et fuldstændigt ødelæggende syn på vores danske frihedsrettigheder forsøger at gøre deres indflydelse gældende i Danmark ved økonomisk at støtte foreninger her,« udtaler udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) om aftalen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Regeringen og Dansk Folkeparti har indgået en aftale om rammerne for en forbudsliste rettet mod økonomiske donationer fra ekstremistiske organisationer i udlandet.

Det oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet i en pressemeddelelse.

Aftalen kommer dog så tæt på et folketingsvalg, at den kun kan blive en realitet, hvis der også er et flertal for den efter et valg.

»Vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at undgå, at antidemokratiske personer med et fuldstændigt ødelæggende syn på vores danske frihedsrettigheder forsøger at gøre deres indflydelse gældende i Danmark ved økonomisk at støtte foreninger her,« udtaler udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) om aftalen.

»Derfor er jeg glad for, at vi har indgået en aftale med Dansk Folkeparti om, hvordan vi kan forbyde donationer fra formørkede kræfter, der kun ønsker at skade vores demokrati,« fortsætter hun.

Med aftalen vil personer og organisationer i udlandet fremover kunne blive sat på en forbudsliste, hvis de med økonomisk støtte "modarbejder eller underminerer demokrati og grundlæggende friheds- og menneskerettigheder", som ministeriet skriver i pressemeddelelsen.

Det vil være forbudt for trossamfund, foreninger og organisationer i Danmark at modtage økonomisk støtte fra de personer eller organisationer, som optræder på listen.

Ordningen omfatter frivillige økonomiske bidrag på over 20.000 kroner.

Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, fortæller, at aftalen er blevet til med ønsket om at forhindre blandt andet Iran, Saudi-Arabien og Qatar i at sende penge ind i Danmark til at oprette moskéer.

En række medier har fortalt, hvordan Qatar har kanaliseret millioner af kroner ind i Danmark til opførelsen af en stormoské på Nørrebro i København.

Samtidig har Tyrkiet åbnet adskillige statsstøttede moskéer i Danmark de seneste år.

»Det er ingen grund til at lægge skjul på, at det er noget af det, som i høj grad har gjort, at vi har ønsket det fra Dansk Folkepartis side«, siger Martin Henriksen.

Regeringen og Dansk Folkeparti aftalte allerede i forbindelse med finansloven for 2019 at indføre en ordning, som kan forhindre donationer fra ekstremistiske organisationer. Den nye aftale fastlægger nu de nærmere principper for den aftale.

/ritzau/