Regeringen og DF uenige om deres aftale

Regeringen går for langt, når den garanterer, at der kommer et sygehus i Gødstrup ved Herning, siger Dansk Folkeparti, der er parat til at blokere for byggeriet.

Claus Hjort Frederiksen, Lene Espersen, Pia Kj¾rsgaard og Peter Skaarup kom ud med en frisk finanslov klokken halv to i nat. Men de er ikke enige om indholdet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Papiret med aftalen om finansloven for 2010 er knap kommet ud af printeren, før Dansk Folkeparti og regeringen røg uklar om, hvordan aftalen skal fortolkes.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen går nemlig for langt, når han stålsat siger, at det nye supersygehus i Region Midtjylland kommer til at ligge i Gødstrup ved Herning. Det er der slet ikke nogen aftale om, påpeger Dansk Folkeparti, der er klar til at blokere for byggeriet.

- Vi har snor i det her. Hvis ikke vi er tilfreds med den plan, som regionen kommer med for akutberedskabet i yderområderne, så har vi hånd og halsret over pengene til hele sygehusstrukturen. Så der bliver ikke sat noget byggeri i gang i Gødstrup, før vi er trygge ved regionens plan, siger Peter Skaarup, næstformand i Dansk Folkeparti.

Måske

Tidligere på dagen var finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) ellers ude og slå fast, at hospitalet kommer til at ligge i Gødstrup, ligesom regeringen og regionen tidligere har lovet. Til det svarer DF: Ja, måske!

- Hvis meldingen er, at de vil bygge i Gødstrup og de så kommer med en plan, som vi er trygge ved kan sikre en ordentlig behandling til borgerne i yderområderne, så er det jo fint. Men hvis ikke vi er trygge ved det, så vil vi selvfølgelig gribe ind. Og så kan løsningen blive, at sygehuset skal placeres et andet sted, siger Peter Skaarup.

Problemet for regeringen er at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i åbningstalen i Folketinget lovede, at Gødstrup-løsningen lå fast. Men samtidig er Dansk Folkeparti gået ind i sagen og har lovet de bekymrede borgere nordvest for Holstebro, som har udsigt til at få 100 kilometer til nærmeste hospital, at de ville få hjælp.

Morgenluft til modstandere

I Region Midtjylland har emnet været til vild diskussion i årevis, og efter nattens forlig om finansloven, vejrer nogle af modstanderne mod placeringen ved Herning morgenluft.

- Udfaldet af finanslovforhandlingerne er en tidlig julegave. Nu regner jeg med, at vi starter helt forfra med en revurdering af sygehusets placering. Vi peger på en placering ved Holstebro, siger Poul A. Christensen, der er spidskandidat for protestbevægelsen Fælleslisten til regionsvalget på tirsdag, til Ritzau.

Han erklærer direkte Gødstrup-løsningen for "død" efter dagens og nattens begivenheder.