Regeringen og DF sløjfer krav til sygehusene - men vil ikke acceptere længere ventelister

Regeringen er sammen med Dansk Folkeparti blevet enige om at droppe det udskældte produktivitetskrav i sundhedsvæsenet allerede i 2018. Finansminister Kristian Jensen lover, at det ikke vil medføre længere ventelister. Det sløjfede krav skal erstattes af en ny model i 2019.

Finansminister Kristian Jensen præsenterer onsdag en ny aftale med Dansk Folkeparti om at sløjfe det udskældte produktivitetskrav på to procent i sundhedsvæsenet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Læger, sygeplejersker, sosu-assistenter, jordemødre, bioanalytikere.

Alle har de kritiseret det såkaldte produktivitetskrav på to procent om året for at presse behandlingen af danske patienter ud i det uholdbare.

Advarslen fra sygehuspersonale har lydt, at det i sidste ende koster liv, når man år efter år skal lave to procent mere for de samme penge i sundhedsvæsenet.

Nu er regeringen sammen med Dansk Folkeparti blevet enige om at sløjfe det udskældte krav, som ifølge Finansministeriet har nedbragt ventetiden fra 90 dage til 47 dage i snit.

Finansminister Kristian Jensen (V) afviser dog, at danskerne vil opleve længere ventelister af den grund.

»Jeg vil ikke acceptere, at der kommer længere ventelister,« siger finansministeren:

»Sagen er, at Danske Regioner har sagt, at de kan klare de opgaver, der ligger, uden flere penge, hvis man laver en suspension af kravet. Produktivitetskravet har betydet, at man har haft behandlinger, man har opretholdt, selv om man måske kunne have gjort det anderledes og smidigere. Det får de nu et år til at vise, at de kan gøre.«

Derudover har regionerne, understreger Kristian Jensen, i sommer fået tilført en halv mia. kr. ekstra i 2018.

Dansk Folkeparti har gennem længere tid været modstander af produktivitetskravet, og i august krævede først Socialdemokratiet og siden DF, at kravet blev afskaffet allerede i 2018.

»Krumtappen i vores sundhedsvæsen er de ansatte. Hvis ikke de kan levere en optimal servcie og behandling, så har vi et problem. Og vi må bare erkende, at det effektiviseringskrav, det sparekrav, der har været lagt ud i en årrække, ikke virker efter hensigten længere. Derfor skal det væk,« siger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.

Hidtil har landets sygehuse risikeret at skulle betale penge tilbage fra den såkaldte aktivitetspulje på 1,4 mia. kr., hvis de ikke levede op til produktivitetskravet. Denne ordning vil helt blive droppet næste år, mens man afventer en analyse, som skal finde frem til en ny styringsmodel for økonomien.

Og »den fremadrettede styring på sundhedsområdet skal stadig indeholde et incitament til at effektivisere ude på sygehusene«, lyder det i aftalen.

Kampen mod lange ventelister

Landets sygehuse har været underlagt et produktivitetskrav siden begyndelsen af 00erne.

To-procentskravet går groft sagt det ud på, at hospitalerne skal operere, behandle og undersøge to procent flere patienter på den samme tid og for de samme penge.

Dengang handlede det om at få nedbragt lange ventetider, hvilket krævede, at personalet løb hurtigere end hidtil. I første omgang skulle hospitalerne levere 1,5 pct. og siden de nuværende to procent.

Kravet har medført en væsentlig højere produktivitetsfremgang på de offentlige hospitaler end på de private, der har leveret en produktivitetsfremgang på 0,8 procent om året.

Allerede i foråret meldte DF-formand Kristian Thulesen Dahl således ud, at kravet skulle afskaffes, fordi »vi presser sygehusvæsenet for meget«.

Støttet af Socialdemokratiet satte regeringen før sommeren gang i et analysearbejde med henblik på at udarbejde nye styringsværktøjer, som skulle erstatte det nuværende. Arbejdet var planlagt til at slutte i begyndelsen af 2018. Og i økonomiaftalen med Danske Regioner blev det derfor aftalt, at sundhedsvæsenet også i 2018 skulle effektivisere for to procent - indtil det nye værktøj var på plads.

Aftalen om at se på en ny styringsmodel blev over sommeren forklaringen på, at hverken Socialdemokratiet eller Dansk Folkeparti ville skrotte produktivititetskravet allerede i 2018 - indtil Mette Frederiksen i august vendte rundt på spørgsmålet.

»Der er lavet en aftale mellem regionerne og regeringen, og hvis jeg forstår det rigtigt, så er regeringen faktisk ikke kommet i gang med det analysearbejde, som vi blev stillet i udsigt,« lød forklaringen fra S-formanden til Ritzau.

Dagen efter valgte Dansk Folkeparti at følge trop.

»Vi vil gerne have afdækket, om det er teknisk muligt. Er det muligt, så vil vi gå efter det,« lød det fra finansordfører René Christensen i Altinget.

På vej ind til forhandlingerne onsdag fortalte Kristian Thulesen Dahl, at man fra statens side var nødt til at »løsne tøjlerne lidt« og droppe »grønthøstermetoden«.

Samtidig lagde DF-formanden vægt på, at det droppede produktivitetskrav ikke udelukker, at der også findes flere penge til sundhedssektoren i efterårets finanslovsforhandlinger.