Regeringen nægter at lade sig kontrollere af mindretal

DF og Enhedslisten presser regeringen og vil give mindretal i Folketinget mulighed for at kræve uvildige undersøgelser - et forslag, som regeringen selv støttede under VKO. Men ikke længere.

Justitsminister Morten Bødskov (S) afviste tidligere torsdag et forslag parlamentarisk kontrol, som han selv har været med til at stille tidligere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da SRSF sad i opposition, lød der flere gange krav om, at mindretallet skulle kunne kontrollere flertallet i Folketinget. Men nu - hvor balancen er tippet i rød farvør - er det ikke længere en god ide, at give oppositionen kontrolbeføjelser.

Det står klart efter, to enslydende lovforslag fra henholdsvis Dansk Folkeparti og Enhedslisten er blevet stemt ned ved førstebehandlingen i Folketingssalen. Forslagene gik på, at 70 mandater - svarende til 40 procent af Folketinget - skulle være nok til at få iværksat en uvildig undersøgelse.

Justitsminister Morten Bødskov (S) afviste DFs lovforslag om emnet - et forslag som Socialdemokraterne, SF, De Radikale og Enhedslisten oprindeligt selv fremlagde i 2005-6. Det skriver Ritzau.

- I regeringsgrundlaget er der et meget ambitiøst afsnit om bedre kontrol med regeringen. Det skal foregå i et bredt samarbejde i Folketingets udvalg for forretningsordenen, sagde justitsministeren.

Han forklarede samtidig, at det oprindelige forslag ikke indgår i regeringsgrundlaget, som SRSF forhandlede i det sorte tårn på Crown Plaza, idet regeringen ikke ønsker, at et borgerligt mindretal kan nedsætte undersøgelseskommissioner i opposition og afskaffe dem, når de selv måtte få magten igen.

Der ville ellers være flertal for forslaget med Dansk Folkeparti og Enhedslisten, hvis regeringspartierne stod ved deres holdning i opposition, påpegede DF's gruppeformand, Kristian Thulesen Dahl.

- Man vender på en tallerken. Dét, man mente i opposition, mener man ikke længere ved regeringsmagten, sagde han. Venstre er stadig imod forslaget, forklarede partiets gruppeformand, Kristian Jensen, som beskylder regeringen for hykleri.

R skifter holdning og LA undrer sig

Liberal Alliances politiske ordfører, Simon Emil Ammitzbøll, undrer sig over, at regeringen ikke vil stemme for sit eget forslag sammen med DF.

De Radikales gruppeformand, Marianne Jelved, understregede, at hun har ændret syn på mindretalskontrol med regeringen.

- Man kan ændre sin opfattelse af, hvad der er rigtigt og forkert, sagde hun ifølge Ritzau.

Irakkrigen, CIA-flyvninger og privathospitaler...

I valgkampen ville Socialdemokraterne ellers gerne have reglerne ændret således, at der ikke længere skulle de magiske 90 mandater til for at få gennemført en uvildig undersøgelse.

Flere gange under den borgerlige regering stod rød blok fast på, at give oppositionen mulighed for at nedsætte uvildige kommissioner. Kravet blev blandt andet luftet i forbindelse med overbetaling af privathospitalerne, Irakkrigen, CIA-flyvninger over dansk territorium og en lang række af andre sager. Sådanne kommissioner kan koste et tocifret millionbeløb og kan sidde i flere år, før der ligger en konklusion
 

I februar 2007 foreslog Helle Thorning-Schmidt selv, at et mindretal skulle kunne kræve undersøgelseskommissioner nedsat. Forslaget blev dengang afvist af flertallet.

Dokumentation:

Læs: Dansk Folkepartis lovforslag her

Læs: Enhedslistens lovforslag her