Regeringen mørklægger Hedegaard-sagen

To år efter attentatforsøget mod islamkritiker har regeringen fortsat ingen svar på sagens spegede spørgsmål – og ingen lyst til at debattere den offentligt.

Forfatter og islamkritiker Lars Hedegaard. (Foto: Bax Lindhardt) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nej, vi har stadig ikke fået en forklaring fra de tyrkiske myndigheder i Hedegaard-sagen. Og nej, vi ved ikke noget om, hvorvidt den formodede gerningsmand nu har en høj position i Islamisk Stat i Syrien.

Det var beskeden fra justitsminister Søren Pind (V) og udenrigsminister Kristian Jensen (V), da de i går var i åbent samråd i Folketingets Retsudvalg for at give en status i den spegede og langtrukne Hedegaard-sag.

Sagen omhandler et attentat­forsøg på forfatteren og islamkritikeren Lars Hedegaard i februar 2013. En bevæbnet gerningsmand gik til angreb på Hedegaard, men tog flugten, da islamkritikeren satte sig til modværge.

Den formodede gerningsmand, kaldet BH som følge af et navneforbud, flygtede til Tyrkiet, hvor han blev fængslet. Trods en dansk udleveringsbegæring blev BH, der er født i Danmark, men har libanesiske rødder, i oktober 2014 løsladt. Ifølge justitsminister Søren Pind vil de tyrkiske myndigheder stadig ikke redegøre for sagen. Sådan tolker Pind i hvert fald et brev fra tyrkerne dateret juni 2015 – den seneste skriftlige korrespondance i sagen.

Kristian Jensen oplyste hårdt presset af Enhedslisten, der havde indkaldt samrådet, at regeringen stadig forsøger at få tyrkerne til at tale. Hvordan dette foregår, vil han ikke oplyse.

Det tjener ikke sagen, understreger udenrigsministeren, der »hverken kan af- eller bekræfte«, at tyrkiske myndigheder har udvekslet BH med terrororganisationen IS til gengæld for en række tyrkiske diplomater, som IS kidnappede i Irak.

Kristian Jensen svarede også, at han ikke ved noget om, hvorvidt BH nu opholder i Islamisk Stats hovedby, Raqqa, i Syrien, og her spiller en central rolle i koordineringen af terrorangreb i Vesten.

Oplysningerne stammer fra det kurdiske selvstyre i Nordsyrien og den kurdiske milits YPG, der kæmper sammen med USA, Danmark og de øvrige lande i koalitionen mod Islamisk Stat.

»Det har jeg hverken mulighed for at af- eller bekræfte,« svarede Kristian Jensen.