Regeringen misser mål for ulandshjælp med 800 millioner

800 millioner kroner er rigtig mange penge, og hver eneste krone kunne have reddet liv, siger Røde Kors.

Verden har ikke stået overfor større humanitære katastrofer end lige nu, og hver ekstra krone kunne have reddet liv. Det siger generalsekretær i Røde Kors Anders Ladekarl (arkivfoto). Scanpix/Albert Gonzalez Farran Fold sammen
Læs mere

Regeringen tilførte sidste år ulandsbistanden 800 millioner kroner mindre end tidligere bebudet. Det skriver netavisen Altinget.

I finanslovaftalen for 2016 aftalte de borgerlige partier at afsætte 0,71 procent af bruttonationalindkomsten (bni) i nye midler til ulandsbistanden. I stedet blev der afsat 0,67 procent. Det svarer til, at der mangler cirka 800 millioner kroner for at nå målet.

Det viser Altingets beregninger på baggrund af det seneste bni-skøn for 2016 fra Danmarks Statistik.

Og det er mange penge, påpeger generalsekretær i Røde Kors Anders Ladekarl.

»800 millioner kroner havde gjort en stor forskel. Verden har ikke stået overfor større humanitære katastrofer end lige nu, og hver ekstra krone kunne have reddet liv. Det er der ingen tvivl om«, siger han til Altinget.

At man ligger under målet fra finansloven skyldes især, at 400 millioner ulandskroner, der var sat af til asyludgifter i Danmark i 2016, aldrig nåede at blive brugt, fordi der kom færre asylansøgere end forventet.

Pengene endte derfor hos Finansministeriet i stedet.

I finanslovaftalen blev de borgerlige partier enige om at bevilge 0,71 procent af bni på finansloven. På det tidspunkt vurderede De Konservatives leder, Søren Pape Poulsen, at det ville give "et par hundrede millioner" mere til udviklingsbistanden.

Men sådan gik det altså ikke.

Ifølge De Radikale viser de nye tal, at De Konservative er blevet snydt godt og grundigt.

»Konservative er blevet tørret et vist sted. Hvis jeg var Konservative, ville jeg insistere på at få indhentet det efterslæb i 2017«, siger tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard (R) til Altinget.

Så sent som i november pointerede De Konservatives udviklingsordfører, Naser Khader, at partiet var meget opmærksom på at nå målet fra finansloven.

»Det er vigtigt, at pengene bliver brugt på det, som de er afsat til. Pengene kan hjælpe i nærområderne, så folk ikke vælger at flygte videre mod eksempelvis Europa,« sagde han dengang.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra De Konservative, der siden finanslovaftalen for 2016 er kommet i regering.

/ritzau/