Regeringen må ikke skærpe EU-regler i stilhed

Et flertal uden om regeringen kræver, at Folketinget bliver informeret, når en EU-lov bliver overimplementeret i Danmark, så den bliver skrappere end det, unionen kræver.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skal ikke længere kunne lade sig gøre at skærpe EU-lovgivning, når den føres ind i dansk lovgivning, uden befolkningen får det at vide.

Et flertal bestående af de borgerlige partier og Enhedslisten har pålagt regeringen, at den skal informere Folketinget, når Danmark går længere end det, et EU-direktiv eller en forordning foreskriver.

Formålet er at give borgere, virksomheder og politikere større indsigt i, hvordan EU-lovgivning implementeres i Danmark - og hvilke regler, der fyldes oveni fra dansk side, fortæller Eva Kjer Hansen (V), der er formand for Europaudvalget.

»I dag ved vi ikke særligt meget om, hvordan vi implementerer EU-reglerne i dansk lovgivning, og det skal vi have skabt åbenhed omkring. Vi skal kunne gennemskue, hvad EU kræver, og hvilke elementer, vi selv lægger oveni som højere, skrappere danske krav,« siger hun.

Hos Landbrug & Fødevarer glæder erhvervspolitisk direktør Lone Saaby sig over de nye regler. Hun fremhæver NEC-direktivet om luftforurening, hvor Danmark har lagt sig fast på en 24 procent reduktion af ammoniak, mens Tyskland kun reducerer med fem procent.

»Det har alt for længe været muligt at snige overimplementeringer af EU-regler ind ad bagvejen, uden overhovedet at skulle redegøre for den konkurrenceforvridning eller de ekstra byrder, som man påfører virksomhederne,« siger Lone Saaby i en pressemeddelelse.

Eva Kjer Hansen supplerer ved at påpege, at Danmark i lang tid har overimplementeret EU-lovgivning inden for især

miljøområdet, landbruget og erhvervspolitikken. Hun understreger dog, at det sagtens kan tænkes, at Danmark fortsat skal gå videre end det, EU-lovgivningen foreskriver.

»Det kan godt være, at der vil være områder, hvor vi fortsat vil overimplementere - altså have skrappere krav, end EU kræver - men vi skal tage et politisk ansvar for, at det er det, vi vælger at gøre,« siger hun.

Den tidligere Venstre-minister fastholder, at EU-regler fremover ikke må gå uden om Folketinget:

»90 procent af ny EU-lovgivning bliver implementeret i dansk ret via bekendtgørelser - det vil sige helt uden om en politisk diskussion om, hvorvidt det er noget, vi vil. Det er det, der er dybt bekymrende.«