Regeringen lukker nu restauranter og butikker på stribe – og forbyder forsamlinger over ti personer: »Kampen mod corona spidser til, og situationen bliver mere og mere alvorlig«

Fra onsdag klokken 10 vil det ikke længere være tilladt at samles mere end ti personer i Danmark. Samtidig skal en lang række barer, restauranter og storcentre lukkes ned. »Hvis smitten får lov til at brede sig, og hvis vi ikke handler, er der intet sundhedsvæsen i verden – heller ikke det danske – som vil kunne klare en sådan belastning,« lyder det fra regeringen.

 
Myndighederne skærper tonen til danskerne. Her er baggrunden for anbefalingerne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen tager nu endnu mere drastiske midler i brug end hidtil i forsøget på at forhindre spredningen af coronavirus i det danske samfund.

På et pressemøde i Spejlsalen i Statsministeriet tirsdag aften meddelte statsminister Mette Frederiksen (S), at regeringen nu vil indføre et forbud mod at samles flere end ti personer, ligesom en lang række restauranter, caféer og frisører lukkes midlertidigt.

»Fra i morgen (onsdag, red.) klokken 10 vil det ikke længere være tilladt at samles mere end ti personer til offentlige arrangementer, begivenheder og aktiviteter. Det gælder indendørs, og det gælder udendørs. Og jeg vil på det kraftigste opfordre til, at det også gør sig gældende hjemme i privaten. Det er ikke nu, man skal invitere til fødselsdagsarrangementer eller samle mange mennesker,« sagde Mette Frederiksen med alvorlig mine.

Fra onsdag klokken 10 skal alle indendørs sports- og idrætsfaciliteter lukke – det gælder også fitnesscentre og solcentre. Alle frisører, massører, tatovører og andre virksomheder, hvor der er tæt kontakt med kunder, skal lukke ned midlertidigt, og det samme gør sig gældende for barer, diskoteker og storcentre.

Forbuddet vil gælde til og med 30. marts.

»Restauranter, caféer og spisesteder skal lukke for gæster i en periode. Det vil stadig være muligt, at I leverer takeaway. Og for dem, der kan det, kan det også være en god måde at holde sin restaurant eller sin café åben,« sagde statsministeren og betonede, at landets supermarkeder og apoteker fortsat vil holde åbent:

»Jeg vil gerne understrege, at det her ikke får betydning for fødevarebutikker, for vareleverancer eller steder, hvor man f.eks. køber sin medicin. Køb ind som I plejer, prøv at tage det roligt, vis ansvarlighed og tag hensyn til hinanden og lad være med at gå i butik på en måde, så I smitter hinanden dér.«

Regeringen vil desuden skærpe kravene til landets butikker, sådan at der kan være behørig afstand mellem kunderne, ligesom der skal være mulighed for at vaske hænder og spritte af.

18 indlagt på intensiv

Mette Frederiksen var på pressemødet flankeret af sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm, rigspolitichef Thorkild Fogde samt Erik Brøgger Rasmussen, der er direktør for Organisation og Borgerservice i Udenrigsministeriet.

Magnus Heunicke gjorde det på pressemødet klart, at der på det senest opgjorte tidspunkt var 82 borgere indlagt med coronavirus i Danmark, de 18 af dem på intensive afdelinger.

»Hvis smitten får lov til at brede sig, og hvis vi ikke handler, er der intet sundhedsvæsen i verden – heller ikke det danske – som vil kunne klare en sådan belastning på så kort tid, så få uger. Kurven bliver simpelthen for stejl,« sagde han.

Magnus Heunicke gjorde det dog klart, at Danmark har »gearet op« på kritisk kapacitet som respiratorer, værnemidler og medarbejdere.

Blandt andet har tæt på 10.000 studerende, pensionister og andre med sundhedsfaglig uddannelse meldt sig klar til at hjælpe til i regionale jobbanker. Respiratorkapaciteten er desuden hævet, så 954 respiratorer kan frigøres til coronapatienter, uden at det vil beslaglægge respiratorer fra andre akut syge som kræft- og hjertepatienter, og der er derudover indkøbt flere test.

Danskere vil strande i udlandet

Erik Brøgger Rasmussen fra Udenrigsministeriet gjorde det samtidig klart, at alle danskere, der i disse uger vender hjem fra udlandet, bør blive hjemme i 14 dage, fra de kommer på dansk jord.

Han tilføjede dog også, at selv om Udenrigsministeriet i disse dage arbejder hårdt for, at så mange danskere som muligt vil kunne vende hjem, vil nogle danskere på grund af rejserestriktioner ende med at strande i udlandet.

»Jeg tror simpelthen, der er vinduer, der lukker så kraftigt i, at vi ikke kan få dem ud. De skal finde et godt sted at være, der, hvor de er, og så vente på, at det her går over. Så henter vi jer hjem eller finder løsninger på det tidspunkt,« sagde Erik Brøgger Rasmussen.

Læger kan »stå i et mareridt«

Statsministeren understregede indledningsvist på pressemødet, at »kampen mod corona spidser til, og situationen bliver mere og mere alvorlig«.

De danske sundhedsmyndigheder og regeringen har gentagne gange opfordret borgerne til at holde afstand til hinanden, men weekenden igennem har der været stort fokus på, at danskerne stadig har mødtes på offentlige steder, holdt private fester og stået tæt i køer i supermarkederne og foran steder som Zoologisk Have.

Det har fået flere læger til at advare om, at de på den måde er med til at sprede smitten af coronavirus – særligt fordi raske personer også kan være smittespredere.

Opråbene har gjort »meget, meget stort indtryk« på Mette Frederiksen, sagde hun. Det er de samme læger, der sammen med andre sundhedspersoner om kort tid kan komme til »at stå i et mareridt« med overfyldte hospitaler og »umenneskeligt« lange vagter, lød det fra statsministeren:

»Vi har set det i Italien, og det er nu, at vi i Danmark skal gøre alt, hvad vi kan.«

Mette Frederiksen kom desuden med en opfordring til de danskere, der stiller sig selv spørgsmål om, hvorvidt de f.eks. skal holde fast i en middagsaftale med vennerne:

»Mit allerbedste råd er, at hvis du er i tvivl, så lad være med at gøre det, du har planlagt. Hellere være lidt forsigtig end lidt for letsindig. Bliv hjemme så meget du kan. Gå gerne en tur i det gode vejr, men hold afstand. Og kan du handle online, så gør det i stedet for at stå i kø i butikken.«

Flere europæiske lande har taget endnu mere drastiske midler i brug end Danmark for at forhindre spredningen af coronavirussen.

Frankrig indførte fra tirsdag klokken 12 et decideret udgangsforbud, sådan at det i de næste 15 dage kun vil være tilladt for franskmændene at gå ud for at tage på arbejde, gå til lægen eller foretage nødvendige indkøb. Italien og Spanien har også indført lignende forbud.

På spørgsmålet om, hvorfor Danmark ikke går hele vejen og indfører et udgangsforbud, lød Mette Frederiksens svar:

»Jeg udelukker ikke yderligere initiativer. Men så længe danskerne bakker så stærkt op, som danskerne gør, når vi ganske langt med det stærke samfundssind, som rigtig mange danskere viser.«