Regeringen lover ro om kommuners sygehusudgifter

Mange kommuner har haft svært ved at se, hvad de skal betale for borgeres behandling på hospitaler.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) tager det alvorligt, at kommunerne oplever problemer med regninger fra borgeres sygehusbehandling. - Det er selvsagt frustrerende for kommunerne, hvis de ikke kan gennemskue regningerne fra ministeriet og regionerne, udtaler hun i pressemeddelelse (Arkivfoto). Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Regeringen har besluttet at fastfryse den kommunale medfinansiering af sygehusudgifter i 2019. Det oplyser Sundheds- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse.

Det sker, efter at flere kommuner har haft svært ved at lægge budgetter, fordi de ikke kan se, hvad de betaler for.

»Når nogle kommuner oplever så store problemer, er vi selvfølgelig nødt til at tage det alvorligt,« siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i pressemeddelelsen.

»Det er selvsagt frustrerende for kommunerne, hvis de ikke kan gennemskue regningerne fra ministeriet og regionerne,« udtaler hun.

Siden kommunalreformen i 2007 har kommunerne skullet betale en del af deres borgeres behandling på sygehuse. Meningen er, at det skal styrke kommunernes tilskyndelse til at forebygge sygdomme.

Men flere kommuner har påpeget, at regningerne har været svære at gennemskue. Derfor har kommunerne været nødt til at gennemføre pludselige besparelser, når de uventede regninger dumpede ind.

Formanden for Kommunernes Landsforening, Jacob Bundsgaard (S), er tilfreds med, at der kommer ro om udgifterne i 2019. Men udfordringen er at finde en permanent model, der virker, påpeger han.

»Det kan ikke være rigtigt, at kommunerne bliver tvunget til at gennemføre besparelser på velfærden, fordi nogle udgifter af uforklarlige årsager stiger,« siger han i en pressemeddelelse.

»Konsekvenserne har direkte indflydelse på den velfærd, vi kan levere.«

Det er særligt i 2018, at kommunerne har oplevet uigennemskuelige regninger og uforklarlige efterreguleringer, oplyser KL.

Sundheds- og Ældreministeriet oplyser, at nylige ændringer af modellen for kommunal medfinansiering kan have gjort det mere uigennemskueligt. Blandt andet ordningen blevet målrettet mod ældre og småbørn.

Regeringen har sat gang i en analyse af problemerne. Den ventes færdig i løbet af 2019.

/ritzau/