Regeringen lider nederlag i politiskolesag

Regeringen må opgive en nybygget politiskole i Vestdanmark og i stedet se mod Rigspolitiets bud på eksisterende bygninger. Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet lover at sige ja, uanset hvilken bygning politiet anbefaler.

24INDpoliti-191050.jpg
Politi i København. Fold sammen
Læs mere

Søren Pape Poulsen (K) så ingen grund til at skjule ærgrelsen, da han i går morges mødte pressen i Justitsministeriets port.

Det, der skulle have været en vindersag for regeringen, var endt med en retræte, og justitsministeren skulle nu sætte ord på VLAK-regeringens første store nederlag: Den nye politiskole i Vestdanmark bliver ikke nybyggeri, og den skal ikke ligge i Herning, sådan som regeringen ellers har bebudet.

»Jeg synes, det er ærgerligt. Dansk politi havde fortjent de bedste forhold – det kan vi ikke give dem. Så må vi give dem det næstbedste,« sagde Søren Pape Poulsen.

Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har ikke villet levere de fornødne mandater til regeringens beslutning om, at der skal etableres en nybygget politiskole i Herning – en beslutning, der er skrevet ind i regeringsgrundlaget. Begge partier har i stedet stået fast på, at den kommende skole skal etableres i en eksisterende bygning, så der kan optages et nyt hold politielever i 2018, sådan som det er aftalt i politiforligskredsen.

Pape skal derfor nu kigge den rapport igennem, Rigspolitiet har udarbejdet med en gennemgang af buddene fra de kommuner, der drømmer om at lægge jord til politiskolen, og vælge en placering ud fra den. Rigspolitiet understreger i rapporten, at et nybyggeri er »den mest attraktive mulighed«, men i forhold til eksisterende bygninger er Vejle og Skanderborg udpeget som de bedste bud, mens Holstebro følger efter.

Både DF og S tilkendegiver, at de vil bakke op om regeringens beslutning, hvis den tager udgangspunkt i politiets anbefalinger i rapporten.

»Vi bakker op under den betingelse, at det er en placering, Rigspolitiet har sagt god for,« siger retsordfører Peter Kofod Poulsen (DF), mens Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, understreger:

»Regeringen skal indstille en placering på baggrund af Rigspolitiets anbefalinger – det står vi bag.«

»Man kan gå i gang med det samme«

Flere kilder, Berlingske har talt med, peger på Vejle som det mest sandsynlige udfald, men det er fortsat uafklaret. Rigspolitiet fremhæver i rapporten, at bygningen i Vejle, en tidligere sygeplejeskole, på »meget tilfredsstillende vis« vil kunne opfylde politiets behov.

Det er dog uvist, præcis hvor hurtigt politiskolen vil kunne stå klar dér. Rigspolitiet har anslået etableringstiden til 40 måneder – to måneder mere end en nybygget skole. I det er medregnet 12 måneder til at udarbejde en lokalplan, men det er alt for højt sat, understreger Vejles borgmester, Arne Sigtenbjerggaard (V).

»Alt det planmæssige ligger klar, så man kan gå i gang med det samme. Vi vil sagtens kunne sætte et nyt hold politielever i gang i 2018. Så vil det selvfølgelig tage længere tid at bygge de ekstra faciliteter som eksempelvis en hal til skydetræning, men det vil vi kunne have andre steder i en overgangsfase,« siger han.

Da regeringen oprindeligt valgte at placere politiskolen i Herning, endte det med beskyldninger om vennetjenester til borgmester Lars Krarup (V), der støttede Lars Løkke Rasmussen (V) under Venstres formandsopgør i 2014. Placeres den nye politiskole i Vejle, er overbevisningen hos Dansk Folkeparti, at det vil blive brugt mod Kristian Thulesen Dahl, da Vejle ligger i DF-formandens valgkreds.