Regeringen lander ny aftale: Sådan bliver skatten på din bolig i fremtiden

Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og de Radikale er blevet enige med regeringen om, hvordan fremtidens boligskat skal beregnes. De Konservatives og LAs ønsker om fastfrosset grundskyld og flad skat er droppet.

Aftalen om boligskat ligner på lange det udspil, som Venstre-regeringen kom med i efteråret. Aftalen indeholder hverken en fastfrysning af grundskylden eller en flad ejendomsværdiskat, som de Konservative og Liberal Alliance ellers fik arbejdet ind i VLAK-regeringens udspil. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter længere tids politisk tovtrækkeri præsenterer regeringen i dag en ny aftale om fremtidens boligskat.

En aftale, der på lange stræk ligner det udspil, som Venstre-regeringen kom med i efteråret, og som hverken indeholder en fastfrysning af grundskylden eller en flad ejendomsværdiskat, som de Konservative og Liberal Alliance ellers fik arbejdet ind i VLAK-regeringens udspil tidligere i år.

I stedet vil boligejerne i de dyreste boliger fortsat skulle betale en højere skattesats end andre, ligesom grundskylden får lov til at følge udviklingen af grundværdierne i fremtiden.

»Vi har netop indgået en historisk boligbeskatningsaftale. Jeg ved godt, at mange aftaler bliver kaldt historiske, men denne her er det i sandhed,« siger finansminister Kristian Jensen (V):

»Med den nye boligbeskatningsaftale giver vi boligejerne en tryghed, fordi de ved, at det, de skal betale i boligbeskatning, når de køber deres ejendom - uanset om det er grundskyld eller ejendomsværdibeskatning - er låst fast i kroner og øre, indtil den dag, de sælger deres ejendom. VI indefryser altså de stigninger, der måtte være.«

S: »Bedre balance«

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, hæftede sig ved, at »vi er lykkedes med at skabe en tryghed for boligejerne«.

»Resultatet, vi står med i dag, er mere retfærdigt end det, regeringen lagde frem. Vi har fået en meget bedre geografisk balance. Jylland er blevet mere tilgodeset i vores øjne end regeringens udspil. Og så er det klart, at de meget store skattelettelser, der lå i regeringens udspil, er blevet ændrede, så vi kan være sikre på, man kan blive boende i sin bolig - også selv om der måtte komme en stigning i grundskylden,« siger S-formanden.

Samme fokus giver Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl udtryk for.

»Man skal huske, at den største enkeltstående investering, de fleste danske familier foretager sig, er købet af en bolig. Derfor er der rigtig mange, der sidder lige nu og er spændte på, hvordan det her vil påvirke deres økonomi. Det har været afgørende for os, at man kan være tryg. At man ikke oplever pludselige voldsomme stigninger i omkostningerne ved at bo i en bolig. Det, synes vi, er sikret med det her,« siger han.

Skulle din bolig stige så meget i værdi, at du får svært ved at betale boligskatten, kan du dog fremover få lov til at indefryse stigningen af din grundskyld hos kommunen - altså udskyde din skat, indtil du sælger din bolig.

På den måde vil partierne bag aftalen forsøge at afhjælpe problemet med den stigende grundskyld, som særligt presser boligejerne de steder i landet, hvor boligpriserne er steget kraftigt de senere år - typisk i Nordsjælland og storbyerne.

»Bombe under boligejerne«

Det er dog langt fra en lige så lukrativ ordning, som den fastfrysning regeringen med især de Konservative i spidsen lagde op til.

K-formand Søren Pape Poulsen har kaldt den stigende grundskyld for »en bombe under boligejerne«, og det var derfor et hovedkrav fra ham at en fastfrysning af grundskylden skulle med i det nye regeringsgrundlag, da de Konservative i november trådte ind i regeringen.

Nu må partiet leve med en indefrysningsordning, fordi især Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har været imod den skæve skattefordel i særligt hovedstadsområdet, en fastfrysning ville give.

Aftalen indebærer, at den almindelige sats for ejendomsværdiskat sænkes til 0,55 pct.

Knækket for, hvornår du som boligejer skal betale en højere ejendomsværdiskat, vil fremover ligge på 7,5 millioner kroner, så ejendomme vurderet til den pris eller højere beskattes med 1,4 pct. på den del, der overstiger grænsen.

Aftalen giver staten et varigt mindreprovenu på 0,3 mia. kr. Dette finansieres via råderummet. De nye skattesatser træder i kraft i 2021.