Regeringen lander aftale om hjemmehjælp

Hjælp til selvhjælp og en indsats mod ældres ensomhed er hovedtrækkene i en ny aftale om hjemmehjælp, der møder kritik fra FOA og Enhedslisten.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et kursus i effektiv støvsugning og strikkeklubber skal gøre landets ældre mere selvstændige.

Mindre ensomhed og hjælp til selvhjælp er overskrifterne i en ny aftale om hjemmehjælpen, som socialminister Manu Sareen (R) torsdag har indgået med SF, Dansk Folkeparti, de Konservative og Liberal Alliance.

Socialministeren er ikke i tvivl om, at aftalens 38 millioner kroner vil gavne de ældre.

»Vi ved, nogle mennesker kan hjælpes til at klare sig selv. Jeg hørte for eksempel om en mand på 91 år, der efter en faldulykke var afhængig af hjælp fem gange dagligt. Efter at have modtaget træning og vejledning i et kort stykke tid slap han for at være afhængig af hjemmehjælp. Den form for hjælp skal sættes i fokus i fremtiden, så folk kan leve et så værdigt liv som muligt,« siger han i en skriftlig udtalelse.

Ifølge Socialministeriet kæmper omkring 65.000 ældre borgere med ensomhed og social isolation. Derfor har aftaleparterne valgt at prioritere området.

»Når man er gammel og svækket, har man stadig brug for at være en del af et fællesskab. Men for tusinder af ældre er hjemmehjælperen den eneste livline. Derfor skal vi bruge medarbejderne til at hjælpe den ældre ind i nye fællesskaber, gerne i frivilligt regi, for eksempel en madklub,« påpeger Manu Sareen.

Aftaleparten Liberal Alliance deler socialministerens begejstring. Socialordfører Thyra Frank (LA) kalder det »særdeles glædeligt«, at der bliver sat fokus på ensomhed, som ifølge ordføreren er et af de største problemer blandt ældre.

I Kommunernes Landsforening (KL) er formanden for Social- og Sundhedsudvalget, Thomas Kastrup-Larsen (S), også glad for aftalen. Ifølge formanden har mange kommuner i flere år arbejdet ud fra devisen om hjælp til selvhjælp, og det glæder ham, at folketingspolitikerne prioriterer tankegangen i den nye aftale.

»Forliget afspejler en tilgang til ældreområdet, hvor vi i stedet for at anse velfærd som en tjekliste af ydelser ser på den enkelte borgers egne ressourcer og på, hvordan de kan bringes i spil. Alle ældre har et rehabiliteringspotentiale - også de meget svage og syge - og det potentiale skal vi holde fast i. Ældre kan og vil meget mere i dag, og det skal en moderne ældrepolitik selvfølgelig afspejle,« siger Thomas Kastrup-Larsen i en pressemeddelelse.

Men ikke alle klapper i hænderne over den nye aftale. Enhedslistens socialordfører, Finn Sørensen (Ø), frygter, at aftalen sigter mod helt at afskaffe hjemmehjælpen, som den er i dag.

»Så bliver det kun de allersvageste medborgere, der kan få hjemmehjælp, og så må resten klare sig selv, efter de har fået et kursus i, hvordan de håndterer kost og spand. Det er simpelthen ikke en værdig tilværelse,« siger Finn Sørensen, der blandt andet ville gøre det frivilligt for de ældre at deltage i selvhjælpskurserne.

Og den holdning bliver delt af fagforbundet FOA:

»Aftalen kalder selvhjælpsforløbet et tilbud. Men der er grund til frygte, at det i praksis vil være et tilbud, borgere ikke kan afslå. Og magten til at vurdere, hvem der skal deltage, ligger helt i kommunernes hænder,« siger Karen Stæhr, der er sektorformand i FOA.

Socialministeriet regner med, at Folketinget vedtager loven i løbet af det kommende folketingsår.