Regeringen lægger op til store ændringer hos dansk politi: »Man kan ikke presse citronen«

Statsminister Mette Frederiksen (S) lagde under torsdagens pressemøde på Marienborg op til, at dansk politi er for presset og bør få tilført flere ressourcer. Der er dog foreløbigt ingen konkrete bud på, hvordan det skal gøres.

Statsminister Mette Frederiksen og finansminister Nicolai Wammen holder pressemøde efter regeringsseminar på Marienborg i Kongens Lyngby, torsdag den 15. august 2019. Regeringen vil styrke det danske politi, da det er alt for presset. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det danske politi er for presset med sine arbejdsopgaver og mangler ressourcer, og derfor vil regeringen nu til at drøfte, hvorledes man fra politisk hold kan styrke politiet. Således lød beskeden fra statsminister Mette Frederiksen (S) under et pressemøde i kølvandet på torsdagens regeringsseminar på Marienborg.

»Allerede nu må vi sige åbent og ærligt, at politiet er presset. Og det er jo sådan med en citron, at man ikke kan blive ved med at presse den. Derfor sidder vi både og kigger på økonomien og på de opgaver, som politiet har, samt hvordan politiet er organiseret,« sagde Mette Frederiksen under pressemødet.

Både statsministeren og finansminister Nicolai Wammen (S) løftede sløret for, at politiets situation vil være en del af de kommende politiske forhandlinger til efteråret. Efter alt at dømme ønsker regeringen et politi, der vil være i bedre stand til at løse sin opgaver lokalt.

»Der skal komme mere politi, der hvor borgerne er. Det bliver store ændringer af dansk politi,« sagde statsministeren.

Udmeldingen kommer blot en enkelt dag efter et pressemøde, hvor Mette Frederiksen samt justitsminister Nick Hækkerup (S) onsdag eftermiddag meddelte som reaktion på de seneste bombeeksplosioner i København, at politiet skal få flere midler til at bekæmpe kriminalitet.

Bedre sikring af grænsen til Sverige, øget tv-overvågning og et styrket værn mod sprængstoffer var nogle af de ting, der blev drøftet på onsdagens pressemøde. Desuden skal der kigges på bedre brug af automatisk nummerpladescanning.

Hverken i onsdags eller under torsdagens pressemøde på Marienborg kom der dog nogen konkret afklaring på, hvilke arbejdsopgaver politiet fremover skal prioritere, eller hvor meget politiet kan se frem til i økonomiske ressourcer.

»Vi har en udfordring. Det skal ikke være sådan, at man skal kunne rejse fra Sverige til Danmark og placere dynamit midt i København. Vi er ikke klar til at konkludere, hvordan det skal gøres, men grænsen har vores fulde opmærksomhed. Og den skal styrkes,« sagde Mette Frederiksen i onsdags.