Regeringen lægger luft til vismændenes anbefaling

Finanspolitikken i Danmark skal ikke lempes for flere milliarder, fastslår regeringens top efter vismændenes rapport.

Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Finanspolitikken i Danmark skal ikke lempes med fem milliarder kroner, selv om de økonomiske vismænd anbefaler det i en rapport, der blev offentliggjort tirsdag. Det fastslår finansminister, Bjarne Corydon (S).

»Det kan vismændene finde plads til, fordi de har en anden vurdering end regeringen af, hvor tæt vi er på budgetlovens grænser for de offentlige underskud,« siger han i en kommentar til rapporten.

»Regeringens skøn er, at vi er gået så langt, vi kan, for at holde hånden under beskæftigelsen inden for rammerne af budgetloven og EU-henstillingen,« fortsætter Bjarne Corydon.

Overvismand og professor ved Københavns Universitet Hans Jørgen Whitta-Jacobsen roser regeringen for, at den med sit udspil til finanslov lægger op til at lempe finanspolitikken med omkring 2,5 milliarder kroner næste år. Vismændene mener dog, at der er mulighed for at presse citronen yderligere.

»Danmark skal overholde de rammer, der er sat op om finanspolitikken. Ellers ryger troværdigheden,« siger han ifølge Berlingske Business og pointerer:

Men vi vurderer, at der inden for rammerne af budgetloven og finanspagten er plads til en yderligere finanspolitisk lempelse i 2014 på omkring 0,25 procent af BNP eller cirka fem milliarder kroner«.

Hans Jørgen Whitta-Jacobsen slår fast, at anbefalingen skal ses i lyset af de svage konjunkturer og Danmarks grundlæggende sunde offentlige finanser.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) er helt på linje med Bjarne Corydon:

»Tiden kalder ikke på finanspolitiske eksperimenter. Tiden kalder på en sikker styring af de offentlige finanser inden for de rammer, vores troværdighed måles på,« siger hun i en kommentar til den nye rapport.

Ifølge vismændene skønnes Danmarks bruttonationalprodukt (BNP) at vokse med 0,2 procent i år og 1,6 procent næste år.

Se TV: Thomas Larsen: Råd fra vismænd hjælper ikke regeringen

Er du på mobilsitet, da klik her.