Regeringen lader rockere være rockere

Det er ikke en "farbar vej" at forsøge at forbyde rockere og bander, fastslår justitsminister Morten Bødskov (S).

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Endnu en gang har Dansk Folkeparti luftet deres langvarige ønske om at få forbudt rockere og bander efter Grundlovens §78 - en paragraf, der muliggør et forbud mod foreninger, der virker ved vold.

Men endnu en gang er deres ønske blevet afvist af den siddende justitsminister.

På et samråd i Folketingets retsudvalg torsdag afviste justitsminister Morten Bødskov (S) at undersøge muligheden for et forbud. Præcis som hans forgænger, Lars Barfoed (K) gjorde det i foråret.

Ministeren henviste til, at Rigsadvokaten og Rigspolitiet så sent som i marts 2011 vurderede spørgsmålet og her konkluderede, at flere aspekter taler imod et forbud.

- Et forbud er overvejet flere gange, og Rigspolitiet og Rigsadvokaten har vurderet spørgsmålet meget grundigt. Der er samlet set ikke grundlag for et forbud, lød det fra ministeren.

Ingen effekt

Morten Bødskov argumenterede bl.a. med, at det vil være svært at afgrænse indvandrerbanderne - og altså fastslå, hvem der i så fald skulle forbydes - fordi disse grupperinger slet ikke er opbygget så hierarkisk som rockerklubberne. Han pegede også på, at et eventuelt forbud ikke nødvendigvis vil dæmme op for bandernes kriminalitet.

- Jeg er i tvivl om, hvorvidt et forbud overhovedet vil have en effekt på den bande- og rockerrelaterede kriminalitet. Det er en anden vej, vi skal gå, sagde han og henviste bl.a. til politiets massive indsats på området.

Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup påpegede derimod, at erfaringer fra Tyskland - hvor man flere steder har forbudt Hells Angels - viser, at et forbud kan have en dæmpende effekt på rekrutteringen til de kriminelle bander.

Kriminalitet følger med bandemedlemsskab

Dansk Folkepartis Peter Skaarup fremhævede desuden en række af den seneste tids retssager mod medlemmer af rockermiljøet samt den netop udkomne bog "Kronvidnet", skrevet af Berlingske-journalist Morten Frich, som bevis for, at de organiserede kriminelle gruppe netop begår vold og deltager i narkokriminalitet som en del af deres medlemsskab i banderne og rockergrupperne.

- Kan vi leve med, at bander, der virker ved vold, eller opfordrer andre til vold, som vi jo også har set masser af eksempler på, kan være lovlige i Danmark?, spurgte han retorisk på samrådet.