Regeringen kritiseres for nøl med ejendomsvurderinger

Regeringen skaber uvished ved ikke at fremlægge nyt system, mener S. Det er på vej, siger regeringskilder.

Regeringen får kritik for endnu ikke at have fremlagt et bud på et nyt system for ejendomsvurderinger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov

Forventningen på Christiansborg var, at regeringen efter præsentationen af 2025-planen i slutningen af august ville fremlægge et bud på et nyt system for ejendomsvurderinger. Men det er endnu ikke sket. Og det får nu kritik fra Socialdemokraterne.

Finansordfører Benny Engelbrecht (S) mener, at regeringen hurtigt bør fremlægge sine forslag til boligskat og ejendomsvurderingssystem. Han henviser til, at 2025-forhandlingerne allerede er på de indledende stadier i Finansministeriet.

- Der er en stor usikkerhed på boligmarkedet, og der er en stor usikkerhed om, hvorvidt ejendomsvurderingssystemet overhovedet vil blive fremlagt eller ej.

- Der går rygter på Christiansborg om, at regeringen slet ikke har tænkt sig at fremlægge det, selv om det er en central del af forhandlingsforløbet, siger Benny Engelbrecht.

Den udlægning bliver også fremført af politisk kommentator Hans Engell. Han siger til Ekstra Bladet, at regeringen af "taktiske grunde" har valgt at udskyde udspillet.

- Regeringen er gået fra det løfte, som Lars Løkke og Claus Hjort gav om, at der ville komme et udspil til et nyt ejendomsvurderingssystem inden for et par uger, siger Hans Engell til Ekstra Bladet og tilføjer:

- De (regeringen, red.) vil ikke lægge sig ud med mere end en million boligejere i de store byer på et tidspunkt, hvor regeringen ikke engang ved, om den kan overleve et kommende valg.

Dermed kobler Hans Engell spørgsmålet til det ophedede slagsmål om topskatten. Det har i de seneste dage udløst valgmeldinger fra regeringens to største støttepartier, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

Kilder i regeringen afviser dog over for Ritzau, at man har skrinlagt en præsentation af ejendomsvurderingerne. Det er fortsat meningen, at man vil præsentere en ny model. Men om det sker inden for en uge eller inden for en måned, er uvist.

Ifølge en centralt placeret kilde er man ganske enkelt ikke færdig med arbejdet internt i regeringen, fordi man mange andre dagsordener har presset sig på i det komplicerede 2025-forløb.

På baggrund af et konkret, teknisk forslag fra embedsmændene skal regeringen træffe de politiske beslutninger om, hvordan man vil foreslå det nye ejendomsvurderingssystem indrettet.

Der er denne proces, som ikke er afsluttet, men som ifølge en kilde kan blive det "relativt snart". Her afvises det, at der skulle være planer i regeringen om slet ikke at fremlægge et udspil i efteråret.

I Finansministeriet har Claus Hjort Frederiksen (V) holdt de første tekniske briefinger og orienteringer af partierne om elementer i 2025-planen. De egentlige forhandlinger ventes dog først at gå i gang, når Folketinget åbner i begyndelsen af oktober.

Her skal partierne kunne forholde sig til et udspil om ejendomsvurderingerne, mener Benny Engelbrecht.

- Det er helt nødvendigt, at vi får fremlagt udspillet til ejendomsvurderingssystemet, så vi kan forhandle det hele samlet.

- Vi kan ikke se, at det giver mening at isolere dele af forhandlingerne uden at forhandle om pligtopgaverne som PSO-afgiften og ejendomsvurderingssystemet, siger Benny Engelbrecht.

/ritzau/