Regeringen kritiseres for lovsjusk

Halvdelen af regeringens lovforslag skal fremsættes inden midten af november. Det har folketingets partier besluttet. Derfor møder det også hård kritik, når regeringen kun planlægger at fremsætte 35 procent af de bebudede lovforslag. Lovsjusk, siger DF.

Margrethe Vestager får hårde ord med på vejen fra Ellen Trane Nørby og Peter Skaarup efter at regeringen på et internt møde har fremlagt sit lovprogram indtil november. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kortere høringsfrist og en forøget risiko for lovsjusk.

Det er nogle af konsekvenserne af, at regeringen kun planlægger at fremlægge 35 procent af de bebudede lovforslag inden første halvdel af november, skriver Ritzau ifølge tv2.dk.

Aftalen mellem folketingets partier er ellers, at regeringen skal fremlægge halvdelen af sit lovprogram umiddelbart efter folketingets åbning, så man sikrer en grundig behandling af forslagene.

- Det betyder en større risiko for lovsjusk, når Folketinget får så kort tid til at behandle lovforslagene. Regeringen må virkelig tage sig sammen og gøre noget ved det her. Det her er altså Danmark, og så skal der være styr på lovarbejdet, siger Peter Skaarup, retsordfører og gruppeformand i Dansk Folkeparti til Ritzau.

Han bakkes op af Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby.

- Det viser endnu en gang, at alle de fine ord, der står i regeringens eget lovgrundlag om god lovkvalitet, ikke er det papir værd, de er skrevet på, siger hun.

I regeringsgrundlaget står der, at »Regeringen vil sikre høj lovkvalitet gennem rimelige høringsfrister«.

Begge ordførere kalder det en pinlig sag for regeringen og især for Margrethe Vestager (R). Samme lovproblem opstod nemlig under VK-regeringen, som kun i midten af november 2010 havde fremsat 38 procent af sine lovforslag, og dengang fik regeringen langtfra lovord med på vejen af den radikale leder.

- Det er ekstra pinligt for regeringen, fordi Margrethe Vestager jo før valget brugte meget stærke ord i forbindelse med den tidligere regerings lovarbejde. Dengang lød det fra Vestager, at der var tale om magtarrogance på Berlusconi-niveau, siger Peter Skaarup.

- Den regering, vi har nu, har lavet et regeringsgrundlag, hvor de har skrevet, at der skal være bedre lovkvalitet, og at høringsfristerne skal overholdes. Det her viser endnu en gang, at alle de fine ord, de gik til valg på, og alt det de beskyldte os andre for, det vil de ikke selv gennemføre i praksis. Det er det, man kalder dobbeltmoral, siger Ellen Trane Nørby.

Da oplysningerne stammer fra et lukket møde i Udvalget for Forretningsordenen, har ingen i regeringen ønsket at kommentere sagen.