Regeringen kritiseres for at videreføre omstridt punkt i forslaget til den nye epidemilov

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over morgenens vigtigste historier, så du kan tage hul på dagen i velinformeret tilstand.

Regeringen kritiseres for at videreføre et omstridt punkt i forslaget til den nye epidemilov. På billedet sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Godmorgen og velkommen til torsdagens nyhedsoverblik.

I dag skal vi vidt omkring flere nyheder fra både ind- og udland.

Blandt andet skal vi forbi en historie om, at der er »gode nyheder« i forhold til den engelske coronamutation, og til en historie om, at danskernes tillid til Skat er faldet markant de seneste ti år. Og så kritiseres regeringen for at videreføre et omstridt punkt i forslaget til den nye epidemilov.

Men inden da de seneste coronatal fra Danmark og verden generelt.

Bekræftede smittede i Danmark: 191.505 (886 nye smittede onsdag)
​Antal indlagte: 771 (-21)
Antal indlagte på intensiv: 132 (88 i respirator)
Antal bekræftede døde i Danmark: 1.872 (35 døde onsdag)
Antal bekræftede smittede på verdensplan: 96.433.029
Antal dødsfald på verdensplan: 2.064.927
Antal personer i Danmark, der har fået første vaccinedosis: 174.808

Læs mere om de danske tal her og de internationale tal her.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Udledningerne falder, men CO2-koncentrationen stiger

Vi indleder i Berlingske med en foruroligende historie om stigende CO2-koncentration.

Forrige år faldt de globale udledninger af den helt centrale drivhusgas CO2 med 6,4 procent – det største årlige fald, der nogensinde er målt. Men trods faldet i de globale CO2-udledninger steg mængden af CO2 i atmosfæren, som om intet var hændt.

Den dybereliggende forklaring er fortsat lidt af en videnskabelig gåde. Men ifølge klimaprofessor på Niels Bohr Institutet, Eigil Kaas, kan det skyldes en form for ubalance i havenes og planternes CO2-optag – at »der er nogle feedback-mekanismer, som er gået i selvsving«.

Eigil Kaas understreger dog, at man har målt ret betydelige variationer i atmosfærens CO2-stigninger fra år til år, så man kan ikke helt udelukke, at den aktuelle acceleration i koncentrationen skyldes tilfældigheder.

»Det er først, når vi ser et fald i koncentrationen af CO2 i atmosfæren, at vi har et mindre tryk på klimaet, men det sker ikke. Det stiger og stiger hvert år, og det foruroligende er, at stigningsgraden er accelererende,« siger Eigil Kaas.

Du kan læse historien her.

Danskernes tillid til Skat er faldet

Hos tre ud af fem danskere er tilliden til Skat faldet de seneste ti år. Det viser en meningsmåling, som Kantar Gallup har foretaget for Berlingske.

Og det er overraskende, at en overvægt af danskere har lav tillid til Skat. Det siger Bent Greve, professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet.

Ifølge Bent Greve bør det give anledning til panderynker hos skatteminister Morten Bødskov (S).

»Hvis jeg var Morten Bødskov, ville jeg for alvor være bekymret. For hvis vi skal have folk til at synes, at det er ok at betale skat, så vil de have sikkerhed for, at alle andre også betaler deres skat,« lyder det fra Bent Greve.

Du kan læse hele historien fra Berlingske Business her.

Stort forskningsprojekt er »gode nyheder« om britisk coronamutation

Et nyt forskningsprojekt fra Oxford University får nu danske eksperter til at diskutere, om vi snart kan sende de yngste børn tilbage i skole. Den britiske variant smitter nemlig ikke børn mere end de tidligere kendte varianter, og måske er den i det hele taget slet ikke så smitsom som først antaget.

Forskningsprojektet viser nemlig, at den britiske variant lader til »blot« at smitte 30 procent mere end almindelige varianter – og altså ikke helt op til 74 procent, som det tidligere har været diskuteret.

Statens Serum Institut har i begyndelsen af januar lagt til grund for nødvendigheden for de nuværende restriktioner, at modelleringsstudier fra England tydede på, at den britiske variant var 50-74 procent mere smitsom end andre virusstammer, mens foreløbige data fra Danmark tydede på, at vækstraten for denne variant var 70 procent højere end for andre varianter.

Fundene i forskningsprojektet kan være afgørende, siger Koen Pouwels, seniorforsker ved Oxford University:

»Det er vigtigt, hvor smitsom den nye variant er, da det afgør, hvilke yderligere indgreb, der er behov for, hvis vi skal undgå en større stigning i smitteraterne og et efterfølgende pres på sundhedssystemet.«

Du kan læse hele historien fra Berlingske her.

Regeringen kritiseres for at videreføre omstridt punkt i forslaget til den nye epidemilov

I Jyllands-Posten kan man i dag læse, hvordan en lang række organisationer kritiserer regeringen for at videreføre et kontroversielt punkt i forslaget til en ny epidemilov. Nemlig muligheden for besøgsforbud og restriktioner på landets plejehjem.

Flere organisationer så gerne, at netop dét punkt blev lempet. Blandt andet anbefaler Etisk Råd »en nedre minimumsgrænse« for, hvor meget besøgene kan indskrænkes.

Også Institut for Menneskerettigheder er kritiske overfor muligheden for at videreføre besøgsrestriktionerne.

»Det er meget, meget indgribende at blive underlagt besøgsrestriktioner i sit eget hjem. Det tror jeg, at enhver kan forestille sig,« siger Nikolaj Nielsen, chefkonsulent i Institut for Menneskerettigheder.

Navalnyj kommer med eksplosive afsløringer af Putin

Vi slutter overblikket med en historie fra Rusland.

I Politiken kan man læse, at den russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj, der først overlevede et attentatforsøg for derefter at blive anholdt, da han vendte tilbage til Rusland, er ved at tage sin hævn.

Onsdag offentliggjorde han nemlig en knap to timer lang video, hvor han sammen med sit hold af efterforskere undersøger det hidtil nok mest omfattende eksempel på korruption i Rusland.

Navalnyj gennemgår, hvordan Ruslands præsident, Vladimir Putin, har opført en bolig nær Sortehavet til mindst 8,2 milliarder kroner.

»Dette er ikke et hus på landet, ikke et sommerhus, ikke en bopæl. Det er en hel by eller snarere et kongerige,« siger Aleksej Navalnyj i videoen.

Det sker i dag

Tibetkommissionen fortsætter afhøringer i sagen om politiets håndtering af kinesiske besøg gennem årene. De tidligere afhøringer fandt sted i slutningen af 2018. Kommissionen blev gennedsat i sommeren 2018.

Dagens afhøringer begynder klokken 13. I dag afhøres Christian Kettel Thomsen fra Statsministeriet.