Regeringen kritiseres for at svigte uddannelsesmål

Regeringen svigter målet om at give 95 ud af 100 unge en uddannelse, mener flere eksperter. Undervisningsministeren afviser kritikken.

Læs mere
Fold sammen

Målet om en ungdomsuddannelse til mindst 95 procent af en ungdomsårgang står i regeringsgrundlaget. Men nu, fire år senere, peger flere eksperter på, at retorikken på uddannelsesområdet er ændret. De 95 procent er forsvundet og byttet ud med mantraet om, at alle skal blive så dygtige, som de kan. Det skriver Ugebrevet A4.

»Regeringen har aflyst 95 procents-målsætningen. Den er ikke nævnt med et ord i reformen. Men vi må rose ministeriet for at have haft succes med at gennemsætte sin retorik. Man har vendt dagordenen på en tallerken. Nu handler det om, at uddannelsernes kvalitet skal styrkes - ikke at alle skal have en uddannelse,« siger Peter Koudahl, docent på Nationalt Center for Erhvervspædagogik under professionshøjskolen Metropol, til Ugebrevet A4.

Han er samtidig bekymret for de unge, der som følge af regeringens reform af erhvervsuddannelserne vil have svært ved at klare kravene til en erhvervsskole.

»Den reform er udtryk for en kynisme og markedsgørelse af uddannelsessystemet. En tredjedel af de elever, der i dag gør en erhvervsudannelse færdig, bliver fremover forment adgang, fordi de ikke har to i dansk og matematik,« siger han til Ugebrevet A4.

Også direktør for Danske Erhvervsskoler Lars Kunov undrer sig over, hvor ambitionen om uddannelse til de 95 procent er blevet af.

»Det har jeg ikke hørt politikerne sige længe,« siger han.

Men over for Ugebrevet A4 afviser undervisningsminister Christine Antorini (S) kritikken og slår fast, at målsætningen om 95 procent skal nås.

BNB