Regeringen kritiseres for at svigte nyuddannede akademikere

Ved at fjerne et millionbeløb fra de arbejdsløse akademikeres seks uger selvvalgte uddannelse, så svigter regeringen gruppen af højtuddannede ledige, lyder det fra akademikernes organisation.

Regeringen svigter de nyuddannede akademikere, der for hver fjerdes vedkommende kommer ud af de højere læreanstalter og stiller sig direkte op i arbejdsløshedskøen. Det mener formand for hovedorganisationen Akademikerne Finn R. Larsen, skriver Information.

Han mener, at regeringen forhindrer de nyuddannede i at omsætte deres uddannelse til værdi på arbejdsmarkedet, da beskæftigelsesreformen tager et millionbeløb fra akademikernes seks ugers selvvalgte uddannelse.

»De 116 millioner kroner kunne have været brugt til at skabe akademikerjob, og når man skaber akademikerjob, kommer der industrijob – og omvendt. Det hænger sammen et eller andet sted, fordi det hele gerne skulle skabe noget økonomisk vækst. Regeringen er dumpet, fordi den ikke tænker vækstsituationen med. Men nu får den chancen for at komme til reeksamen i forbindelse med finansloven,« siger Finn R. Larsen til avisen.

Akademikerne mener, at der kan skabes 3.000 nye job årligt til højtuddannede, hvis 60 erhvervskonsulenter på landsplan opsøger mindre virksomheder og laver en udviklingsplan.

Og så skal de 116 millioner kroner gå til at etablere en jobskabende vækstpilotordning, så virksomheder kan få tilskud til halvdelen af akademikernes løn, mener organisationen.

Arbejdsmarkedsordfører for de Radikale Nadeem Farooq (R) afviser, at regeringen er dumpet i forhold til de ledige akademikere. Han understreger, at akademikernes ledighed er en udfordring, og at der især er mange nyuddannede, som går direkte ud i ledigløshed.

Men man kan ikke klandre regeringen for at bruge flere penge på at gøre ufaglærte til faglærte, mener han.

»Det er rigtigt, at vi ikke har en bestemt pulje penge til akademikerne. I den ideelle verden, hvor vi havde flere penge, ville der have været det. Men verden er nu engang ikke ideel,« siger Nadeem Farooq til Information.