Regeringen klar til at stemple Syrien-krigere som landsforrædere

Tidligere mente regeringen ikke, at man kunne tale om »landsforræder« i juridisk forstand. Nu lyder der andre toner fra regeringen. Venstre glæder sig over kursskiftet.

Foto: Thomas Lekfeldt

Regeringen vender nu på en tallerken og er klar til at gøre det muligt at dømme danske Syrien-krigere, som kæmper side om side med terrororganisationen Islamisk Stat (IS), som landsforrædere. Det skriver dr.dk.

»Hvis man rejser fra Danmark og tilslutter sig Islamisk Stat og kæmper imod danske soldater, så mener jeg, at man begår landsforræderi. Jeg vil gerne sikre mig, at juraen kommer på plads, men det er mit klare politiske signal,« siger justitsminister Mette Frederiksen (S) til dr.dk.

Da debatten rasede i efteråret, lød det anderledes fra regeringen. Dengang understregede udenrigsminister Martin Lidegaard (R) fra Folketingets talerstol, at betegnelsen »landsforræder« ikke fandtes i juridisk forstand.

Venstre glæder sig over regeringens kursskifte.

»Det går rigtig stærkt i regeringen for tiden. Nu mener man tilsyneladende i modsætning til tidligere godt, at man kan dømme danske Syrien-krigere for landsforræderi, hvis de bekæmper danske styrker. Det er en positiv kovending,« siger integrationsordfører Martin Geertsen (V) i en skriftlig kommentar til Berlingske Nyhedsbureau.

Trods de rosende ord mener han ikke, regeringens udspil er tilstrækkeligt:

»Problemet er, at det vil være utrolig vanskeligt for myndighederne at rejse sigtelse - også i sager om landsforræderi. Derfor skal der mere til. De blå partier foreslår derfor, at alene ophold i terrorzonerne skal være ulovligt med mindre, man har et lovligt ærinde,« siger Martin Geertsen.