Regeringen klar med grænseplan: Hjemmeværnet skal assistere politiet ved grænseposterne

En del af løsningen på politiets mandskabsmangel bliver at lade Hjemmeværnet assistere ved grænsen. Til gengæld afviser regeringen at lade soldater bevogte terrormål.

Politiet har svært ved at få enderne til at nå sammen med ekstraopgaver ved grænsen og bevogtning af mulige terrormål – men nu er der assistance på vej. Arkivfoto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen er på vej med en plan, som skal aflaste politiet, som er voldsomt overbelastet af en ekstraordinære opgaver i forbindelse med terrorbevogtning og grænsekontrol.

Planen, som skal drøftes i kredsen af forligspartier på tirsdag, betyder, at Hjemmeværnet skal være med til at bevogte grænserne, erfarer Berlingske fra en række kilder.

Dansk Folkeparti, som tidligere har foreslået, at forsvaret med skarpladte våben skal medvirke til at bevogte mulige terrormål i København, ser positivt på planen:

»Det er fint, at regeringen nu begynder at gøre sig nogle tanker om det her. Hjemmeværnet er en rigtig god samarbejdspartner for politiet. Så det er et skridt i den rigtige retning, og det vil vi gerne drøfte med regeringen om det kan være en del af løsningen,« siger gruppeformand Peter Skaarup (DF).

Han vil dog også drøfte med justitsminister Søren Pind (V), om det kun er ved grænsen, at Hjemmeværnet skal assistere politiet. Dansk Folkepartis forslag om at inddrage forsvaret til civile opgaver i Københavns gader støttes af et flertal i Folketinget uden om regeringen. Men afvises med den nye plan indtil videre af regeringen, erfarer Berlingske.

»Det er en kolossal belastning af politiet, at man skal bevogte særskilte institutioner i København, Men man skal huske, at Hjemmeværnet jo består af folk, der gør det i deres fritid, så der er også grænser for hvor meget man kan trække på dem. Dertil kommer, at det kræver særligt udstyr at medvirke til grænsebevogtning,« siger Peter Skaarup.

Politiforbundet: Ja tak til Hjemmeværnet

Selv om efterårets forlig om politiet førte til flere penge til terrorbekæmpelse og uddannelse af betjente, og man åbnede for en kortere uddannelse, så mærkes manglen på mandskab i hele landet. Nærpolitiet er blevet nedroslet visse steder, og politiet har svært ved at udfylde andre presserende opgaver.

Betjentenes faglige organisation, Politiforbundet, som har været stærkt kritisk over for at sætte forsvaret ind til bevogtning af mulige terrormål i København, mener, at det er en god ide at lade Hjemmeværnet assistere politiet ved grænsen uden brug af våben.

»Der er en verden til forskel på at lade militær bevogte potentielle terrormål i Københavns gader og så at lade Hjemmeværnet assistere ved grænserne, så ideen er OK,« mener formanden for Politiforbundet, Claus Oxfeldt – som siger, at han har hørt om regeringens planer for Hjemmeværnet.

»Der er ingen tvivl om, at det vil være en aflastning, hvis man kan undgå at sende så mange betjente til grænsen, som man gør i dag. Men der er mange ting der skal gøres,« siger Claus Oxfeldt.

Hjemmeværnet er en del af det militære beredskab, og Politihjemmeværnet er særligt uddannet til at støtte politiet med bl.a. adgangskontrol. Der er 40 frivillige politihjemmeværnskompagnier landet over.