Regeringen kender ikke gevinsterne ved digitalisering

Regeringen ved endnu ikke, hvad den omfattende digitalisering af den offentlige sektor vil betyde økonomisk. Det kommer på et senere tidspunkt, siger finansministeren.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den offentlige sektor står over for en omfattende digitalisering, der ifølge regeringen skal frigøre milliarder af kroner til velfærdssamfundet.

»Vi får mere frihed til at bruge samfundets penge der, hvor de gør mest gavn,« siger økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) i forbindelse af præsentationen af regeringens storstilede digitaliseringsstrategi mandag.

Men reelt set ved regeringen endnu ikke, hvad man rent faktisk kan få ud af at indføre robotter i ældreplejen, telemedicin på sygehusene og digital undervisning i folkeskolen. Ifølge Vækstplan DK skal man frem mod 2020 frigøre 12 milliarder kroner ved modernisering af det offentlige, men digitaliseringens andel kendes endnu ikke.

»Strategien er ikke fremlagt med, at vi har regnet på de konkrete økonomiske gevinster i forhold til de enkelte initiativer. Men digitaliseringen indgår i hele det strategiske setup, vi har for den økonomiske politik, hvor målet jo er at finde 12 milliarder. Det kommer vi til at gøre rede for på et senere tidspunkt,« siger finansminister Bjarne Corydon.

»Det her er en fællesoffentlig strategi for at få udbredt smarte løsninger, så det bliver billigere og bedre,« understreger han.