Regeringen holder på rapport om optjening

Lanceringen af den færdige mammutrapport om optjening af ydelser fra det offentlige er udskudt. - Skynd jer, lyder det fra Dansk Folkeparti.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen hænger i bremsen med at løfte sløret for den længe ventede rapport om at indføre nye principper om, at udlændinge skal forsikre sig eller tjene op til offentlige ydelser, som før har været gratis.

Ifølge kilder i og tæt på regeringen var planen ellers, at den mere end 500 sider lange rapport skulle have været offentliggjort i dag. Det var ifølge b.dk's kilder også meldingen på et møde i regeringens Økonomiudvalg onsdag. Rapporten blev i går officielt leveret til regeringen.

Men her til formiddag oplyser Beskæftigelsesministeriet, at rapporten alligevel ikke bliver offentliggjort i dag, sandsynligvis først på mandag. Regeringen og Dansk Folkeparti er grundlæggende enige i princippet om at indføre optjening på flere områder end i dag. Men VKO-partierne er indtil videre kommet med forskellige meldinger om, hvilke forslag de går ind for.

Udskydelsen undrer Dansk Folkeparti, som presser på for hurtige forhandlinger, så der kan lovgives på området inden sommerferien.

- Hvis rapporten er klar og behandlet, er det også rimeligt, at den kommer frem i offentligheden, så vi får mulighed for at diskutere det frit og åbent. For os er det vigtigt, at man gør noget hurtigt, siger næstformand Peter Skaarup (DF).

INFOSHOP: Se gallup-målingen - Ingen velfærd til nye udlændinge

Ifølge berlingskes oplysninger skyldes udskydelsen bl.a., at regeringen ikke ønsker en weekend med offentlig diskussion mellem de borgerlige partier om, hvilke principper de forskellige partier er for og imod.

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) er i disse dage på overarbejde med at orientere regeringspartiernes ordførere om sagen. Blandt de 28 forslag, som embedsmandsudvalget har lagt frem, er bl.a. et nyt optjeningsprincip for gratis lægehjælp, boligsikring, hjemmehjælp, plejehjem og lavere medicintilbud. Desuden indeholder rapporten et kontroversielt forslag om at gøre ikke-EU-borgeres ret til at opholde sig i Danmark betinget af obligatorisk sundhedsforsikring i de første fire år. 

Mens Dansk Folkeparti ifølge Peter Skaarup ønsker 'så mange af forslagene som muligt', har særligt de Konservative advaret.

Den konservative leder, justitsminister Lars Barfoed (K), oplyser, at sagen endnu ikke har været drøftet i regeringens inderkreds, Koordinationsudvalget.

- Det, der bærer Det Konservatives Folkeparti i den sag, er, at vi ikke ønsker, at folk, som bor i Danmark og kommer ud for nød og ulykke kommer til at stå uden hjælp. Og at vi så skal sige til dem, at de skal vente i tre år, før de kan få en kørestol eller noget i den stil. Vi vil heller ikke være med til at forringe det incitament, der er til at komme og arbejde i Danmark. Det er vores hovedhensyn, når vi gennemgår forslagene et for et. Men det har vi slet ikke gjort endnu, siger Lars Barfoed.

Han erkender, at optjeningsprincippet 'ikke indeholder store milliardbeløb'. Det skønnes, at provenuet fra statskassen vil være mellem en halv og en hel mia. kr.