Regeringen hemmeligholdt PETs vurdering af danske børn i syriske lejre i et år

Allerede i foråret 2019 lød PETs vurdering, at danske børn i lejre i Syrien ikke udgør nogen sikkerhedsrisiko for Danmark. Men den oplysning holdt regeringen hemmelig for Folketinget i et år, skriver Ekstra Bladet.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) møder hård kritik fra Enhedslisten og SF for at have tilbageholdt trusselsvurdering om danske børn i lejre i Syrien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I marts 2019 var vurderingen fra Politiets Efterretningstjeneste (PET), at danske børn i lejre i Syrien ikke udgjorde en sikkerhedsrisiko for Danmark, men at de kunne blive radikaliseret af at blive i lejrene. Men den oplysning kom først til Folketingets kendskab et år senere.

Det skriver Ekstra Bladet på baggrund af fortrolige samtaler med kilder, der har kendskab til forløbet.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger landede 2019-vurderingen i Justitsministeriet i marts 2019. Her lød det, at de danske børn i teltlejrene al-Hol og al-Roj i Syrien ikke udgør nogen sikkerhedsrisiko for Danmark, men at det på sigt kunne blive tilfældet, hvis ikke man greb ind.

PETs trusselsvurdering står at læse i en årlig udgivelse fra Center for Terroranalyse (CTA) om terrortruslen mod Danmark. Men selvom den lå klar i marts 2019, blev den altså ikke offentliggjort. Heller ikke, da debatten om de danske børn i Syrien blussede op i efteråret 2019 i forbindelse med behandling af lovforslag, og hvor regeringen stod fast på, at børnene ikke skulle hjælpes til Danmark.

Først 20. marts 2020 – lige efter den store coronanedlukning – blev trusselsvurderingen offentliggjort.

To af regeringens støttepartier, Enhedslisten og SF, retter i Ekstra Bladet en hård kritik mod regeringen for at have tilbageholdt oplysningerne for Folketinget.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) erkender i et skriftligt svar, at det tog for lang tid at få udgivet trusselsvurderingen fra PET, men det skyldes, at efterretningstjenesten flere gange ønskede at opdatere vurderingen. Ifølge Ekstra Bladets oplysninger blev vurderingen af børnene dog ikke ændret.

Og nu venter der ifølge Politiken også udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og justitsminister Nick Hækkerup samråd for at forklare regeringens beslutning om ikke at hente danske børn hjem fra fangelejre i Syrien.

Enhedslisten vil indkalde udenrigsministeren, efter at det er kommet frem, at en fireårig dansk pige i lejren lider af ptsd. To børn er allerede hentet ud af lejren, fordi de var syge.

Og justitsministeren skal som øverste chef for PET forholde sig til trusselsvurderingen om, at de danske børn ikke udgør nogen sikkerhedsrisiko. Enhedslisten peger på, at regeringen netop har argumenteret med, at børnene kan udgøre en sikkerhedsrisiko.