Regeringen har i al hemmelighed forhandlet med to lande om modtagecenter for asylansøgere

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

Mattias Tesfaye (S) har hidtil ikke villet svare på, hvilke konkrete lande der forhandles med angående oprettelse af modtagecentre udenfor Europa. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms

Godmorgen og velkommen til morgenens overblik på det, der tegner til at blive endnu en regnfuld dag. Coronaen spiller stadig en ledende rolle, nu rejser flere sundhedseksperter nemlig kritik af, at politikerne har besluttet at tilbyde de vacciner på frivillig basis, som netop er blevet vraget af myndighederne.

Men først til coronasmittesituationen, som den ser ud netop nu:

Lyt også til Berlingskes nye morgenoverblik i podcastformat:

Sundhedseksperter: Frivilligt tilbud om kasserede vacciner er et skråplan

En lang række fremtrædende sundhedseksperter retter nu massiv kritik mod et flertal i Folketinget, som har besluttet at tilbyde vacciner fra AstraZeneca og Johnson & Johnson frivilligt til borgerne i Danmark, på trods af at Sundhedsstyrelsen netop har kasseret disse vacciner:

»Det her er et udtryk for et skråplan og en populisme, som er helt utrolig. Det er, som om at politikerne er mere eksperter i vacciner, end vaccineeksperterne er. Politikerne udsætter med den her beslutning de mennesker, der lader sig vaccinere, for en risiko for at få bivirkninger, der er meget større end risikoen for at få komplikationer af corona,« siger Nils Strandberg Pedersen, der var direktør i Statens Serum Institut (SSI) gennem næsten 20 år frem til 2016.

Læs hele historien her i Berlingske

Regeringen er i dialog med Etiopien og Tunesien om modtagecenter for asylansøgere

Den danske regering har i al hemmelighed været i dialog med blandt andet Etiopien og Tunesien om et modtagecenter for asylsøgere, der skal flyves fra Danmark.

Det fremgår af dokumenter, som Jyllands-Posten har fået aktindsigt i.

Jeff Crisp, der er migrationsekspert fra Oxford University og fhv. chef i FNs flygtningeorganisation, UNHCR, siger til avisen, at han mener, at det er stærkt problematisk at flyve asylsøgere til Etiopien, som har alvorlige problemer med at overholde menneskerettighederne.

Oplysningerne kommer frem, kort inden Folketinget torsdag skal behandle et lovforslag, der gør det juridisk muligt at oprette et modtagecenter i udlandet. Flere partier kræver nu, at regeringen spiller med åbne kort.

»Det har offentlighedens berettigede interesse, og derfor er jeg uforstående over for hemmelighedskræmmeriet,« siger Rosa Lund (EL) til Jyllands-Posten.

»Det er politik, der skal gennemføres med os – så det vil være rigtig klogt at holde os orienteret. Regeringen har ikke 90 mandater,« siger udlændingeordfører Mads Fuglede (V) til avisen.

Læs hele historien her i Jyllands-Posten.

Mette Frederiksen kan stå foran et dyk efter corona

Det gigantiske forspring i meningsmålingerne, som statsminister Mette Frederiksen (S) har opbygget under coronakrisen, kan meget vel sive væk igen, i takt med at hverdagen vender tilbage.

Berlingske har talt med to af landets mest erfarne valgforskere, professorerne Kasper Møller Hansen og Rune Stubager, som begge forudser, at Socialdemokratiet og det røde flertal – i takt med en normalisering af hverdagen og det politiske liv –  vil opleve en sivning i det enorme forspring, de har lige nu.

Ifølge de to forskere har de blå partier dog nogle voldsomme udfordringer med blandt andet intern uenighed og tvivl om lederskabet, som skal løses, før de reelt kan true regeringschefen.

Læs hele artiklen her.

Metroselskabet tager toge ud efter massive klager over mærkelige lyde fra undergrunden

Borgere på Frederiksberg er fortvivlede over lyde fra metroen under deres hjem. Nu tager Metroselskabet et skridt i forsøget på at løse problemerne og tager flere tog ud af drift.

Det skriver Metroselskabet til flere beboere på Frederiksberg i en e-mail, som Berlingske har læst. Metroselskabet skriver i e-mailen, at der er cirka 15.000 husstande tæt på M3 Cityringen, og at selskabet har modtaget henvendelser om støjproblemer fra cirka 400.

21. april sendte 62 borgere på Frederiksberg et fælles brev til politikerne på Frederiksberg Rådhus og bad dem tage affære.

Læs hele artiklen her

Det sker i dag:

I dag og i morgen behandler Østre Landsret en sag om ulovlig overvågning af danskernes mobiltelefoner, også kaldet logning. Siden 2006 har teleselskaber i Danmark registreret, hvem brugerne kommunikerer med og deres geografiske placering. I 2014 underkendte EU-Domstolen første gang overvågningen. Flere danske justitsministre har også erkendt, at logningen er ulovlig, men den har alligevel fortsat efter deres ønske. Dommen ventes afsagt i starten af juni.

I eftermiddag afgør et Facebook-råd, om den tidligere amerikanske præsident Donald Trump må få genåbnet sin profil hos Facebook. Trump blev udelukket fra Facebook og Instagram efter højreekstremisters storm på USAs kongres 6. januar. Den tidligere danske statsminister Helle Thorning-Schmidt sidder i tilsynsrådet, som har 20 medlemmer. Rådet er udpeget af Facebook selv.

Endelig er der semifinale i aften i London i fodboldens Champions League for mænd mellem Chelsea og Real Madrid.