Regeringen har hemmelig bistandsspareplan

Udviklingsminister Mogens Jensen og finansminister Bjarne Corydon har udarbejdet en plan for, hvordan regeringen vil spare på udviklingsbistanden for at betale for de mange asylansøgere herhjemme.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SF og Enhedslisten har modtaget en hemmelig spareplan, der beskriver, hvordan regeringen vil trække støtten fra planlagte projekter i verdens fattigste lande for at betale for de mange asylansøgere herhjemme, skriver Politiken.

Det er udviklingsminister Mogens Jensen (S) og finansminister Bjarne Corydon (S), der har udarbejdet planen. Begge støttepartier er direkte imod besparelsen på udviklingsbistanden, som udgør 2,5 milliarder kroner næste år.

Ifølge Politikens oplysninger skal en stor del af besparelserne komme fra landeprogrammer i Afrika, hvor Danmark har bilaterale aftaler om udviklingsbistand inden for fattigdomsbekæmpelse, der er kerneopgaven for dansk udviklingsbistand.

Den hemmelige plan sætter ifølge avisen beløb på, hvor meget regeringen regner med at spare på hvert partnerland og international organisation.

Men det er uholdbart, at der ikke er offentlig debat om de planlagte besparelser, mener Lars Udsholt, der er sekretariatsleder i Dansk Missionsråds udviklingsafdeling og forperson for Globalt Fokus, som er en sammenslutning af danske NGOer, der arbejder med ulandsbistand.

»Det er uhørt stor ændring af den danske udviklingsbistand, som ændres med utrolig kort varsel. Hvis regeringen virkelig ønsker at foretage en så dramatisk omlægning af udviklingsbistanden, må den lægge tallene frem til offentlig diskussion«, siger Lars Udsholt til Politiken.