»Regeringen har en uhyrlighed i sin ellers ret tomme plan«

Flygtninge og indvandrere i Danmark har med regeringens plan udsigt til endnu en beskæring i deres økonomiske tilskud. Symbolpolitik, der »splitter næste generation«, mener de Radikale. For de berørte er integrationsydelsen et økonomisk løft, siger LA-ordfører.

»Hvis de har anden etnisk baggrund, er der øjensynlig ingen midler, der skal skys for det symbolpolitiske signal om, at »se hvor stram en udlændingepolitik, vi kan føre«,« siger de Radikales integrationsordfører Sofie Carsten Nielsen om regeringens planer om at beskære integrationsydelsen med to pct. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tusindvis af flygtninge og indvandrere kan se frem til at blive skåret i deres økonomiske tilskud, når regeringen i de kommende uger skal forhandle en politisk aftale på plads, der skal få flere til at blive længere tid på arbejdsmarkedet.

VLAK-regeringen vil således beskære integrationsydelsen, som flygtninge modtager i stedet for kontanthjælp, med to procent.

Samtidig lægges der op til at skære i det såkaldte »dansktilllæg«, som flygtninge modtager, når de har bestået en danskprøve på et vist niveau. Mens tilskuddet hidtil har været på 1.500 kr. om måneden skal det fremover gøres til et engangsbeløb på 6.000 kr.

Som det tredje skal optjeningsprincippet for ydelser som folkepension, førtidspension og ældrecheck strammes, så man i fremtiden for at få den fulde ydelse skal have boet 90 pct. af tiden i Danmark, siden man fyldte 15 år.

Sådan fremgår det af det tilbagetrækningsudspil, som regeringen præsenterede tirsdag. Løkke & Co. er fra begyndelsen sikret politisk opbakning til elementerne omkring flygtninge og indvandrere fra Dansk Folkeparti, der samlet ser initiativerne som »vigtig signalværdi«.

Opbakningen når dog langt fra hele vejen rundt i folketingssalen. De Radikales integrationsordfører, Sofie Carsten Nielsen, kalder det »en uhyrlighed«.

»Jeg synes desværre, regeringen har en uhyrlighed i sin ellers ret tomme plan. Integrationsydelsen skæres ned med yderligere to procent. Det vidner om en total ligegyldighed over for familier og børns muligheder. Hvis de har anden etnisk baggrund, er der øjensynlig ingen midler, der skal skys for det symbolpolitiske signal om, at »se hvor stram en udlændingepolitik, vi kan føre«. Det er blevet den mest uskønne konkurrence, vi har på Christiansborg. Den splitter næste generation,« siger hun.

R: »Det kommer til at ramme børn hårdt«

Integrationsydelsen til personer, der har opholdt sig i Danmark i mindre end syv ud af de seneste otte år, har før været heftigt debatteret og er blevet beskyldt for at skubbe folk ud i fattigdom. Blandt andet sidste år, da tusindvis af flygtninge blev sat ned fra kontanthjælp til den lavere integrationsydelse.

Det betød eksempelvis, at et ægtepar med børn den 1. juli sidste år måtte se deres samlede indtægt falde fra knap 29.000 kr. om måneden til 16.600 før skat.

Eksempelvis modtager en person, der forsøger et barn, ifølge Beskæftigelsesministeriet i dag 8.546 kr. om måneden. En hjemmeboende indvandrer under 30 modtager månedligt 2.631 kr. før skat. For disse grupper vil det betyde farvel til i omegnen af 170 kr. og 50 kr. For familier et tilsvarende større beløb.

På den baggrund vurderes de nedsatte ydelser til flygtninge og indvandrere kun at bidrage med 70 millioner kr. ud af de i alt 1,3 milliarder kr., som regeringen skal bruge for at finansiere det samlede udspil.

Piskeslag over for tusindvis af flygtninge og indvandrere, der ikke står mål med gevinsten, hvis man spørger Sofie Carsten Nielsen.

»Det kommer til at ramme børn hårdt, og det kommer til at koste os på længere sigt. Men det er åbenlyst ligegyldigt for regeringen, hvis bare de kan komme foran i strammerkampen og holde fat i DFs gunst,« siger den radikale integrationsordfører.

Ifølge finansminister Kristian Jensen (V) skal beskæringerne i de offentlige ydelser øge incitamentet til at komme i arbejde.

Hos regeringspartneren Liberal Alliance bifalder man beskæringer i offentlige ydelser, også når det gælder flygtninge og indvandrere.

»De flygtninge, der kommer til Danmark, kommer fra lande, hvor der slet ikke er noget sikkerhedsnet, og for dem er integrationsydelsen et økonomisk løft. Liberal Alliance ønsker fortsat at øge gevinsten ved at arbejde, og det bidrager det her forslag til,« siger LA-integrationsordfører Laura Lindahl.

Regeringen har i første omgang alene inviteret Dansk Folkeparti til forhandlingerne om en ny tilbagetrækningsaftale.

Hos Socialdemokratiet afventer man derfor en eventuel invitation, men ser i udgangspunktet på aftalen i sin helhed.