Regeringen giver grønt lys til ghettosalg

Regeringen vil give boligforeninger i udsatte områder lov til at sælge hele boligblokke og bruge pengene selv. Gellerup i Århus gør klar til at sætte de første blokke til salg. Men vil nogen købe?

Det er blandt andet denne blok med 120 lejligheder på Gudrunsvej i Gellerup-parken, som Brabrand Boligforening nu har fået lov til at sælge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Dam Kristensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hele boligblokke i det uroplagede Gellerup ved Århus kan snart komme til salg. Socialminister Benedikte Kiær (K) vil som et led i regeringens kommende ghettostrategi give boligforeningerne i landets udsatte boligområder lov til at sælge hele boligblokke og tomme byggegrunde og bruge pengene til at give kvarteret et løft.

Målet er at bryde de ensformige blokke af almene boliger op med andelsboliger, ejerboliger eller private lejeboliger.

»Vi vil gerne have skabt en mere blandet ejerform, så det ikke bare er et kæmpestort område med almene boliger. Derfor går vi ind nu og fornyer salgsreglerne i forhold til de almene boliger,« siger Benedikte Kiær.

Regeringens udmelding modtages med glæde i Århus, hvor den socialdemokratiske borgmester, Nicolai Wammen, længe har haft en plan for Gellerup parat. Den lægger op til, at to boligblokke sættes til salg, mens tre rives ned, og to omdannes til erhverv.

»Det er helt afgørende for realiseringen af helhedsplanen for Gellerup og Toveshøj, at boligforeningen får mulighed for at sælge ejendomme og bruge pengene til yderligere investeringer i områder,« hedder det i en skriftlig kommentar fra Nicolai Wammen.

Sporskifte

Med strategien om at sælge hele boligblokke skifter regeringen spor efter et mislykket forsøg på at få lejere i almene boliger til individuelt at købe deres egen bolig. Det glæder Morten Østergaard, der er næstformand hos de Radikale, som er med i boligaftalen med regeringen og Dansk Folkeparti.

»Det er fremragende, at regeringen endelig er kommet dertil. De startede med at sige, at man skulle have lov til at købe sin egen lejlighed. Det var der ingen, der ville, og det fungerede i øvrigt dårligt. Så skulle vi give lov til at sælge blokke i stedet for, men så måtte man ikke få lov at beholde pengene. Nu har regeringen indset, at hvis vi skal have blandede boligformer, så skal man have lov til at sælge og beholde pengene lokalt,« siger Morten Østergaard.

Når den lokale boligforening får lov til at bruge pengene fra et salg selv, betyder det, at de ikke går i Landsbyggefondens centrale kasse. Men det generer ikke fondens formand, Jesper Nygård.

»Nu har salg i en årrække været et meget ideologisk spørgsmål med fokus på den enkeltes rettighed, men jeg har hele tiden ment, at hvis man overhovedet skulle sælge, så skulle det være efter et koncept som det her,« siger han.

Ideologisk kamp

Også Jørgen Nue Møller, der er tidligere formand for regeringens udvalg mod ghettoisering, tror, at der nu kan løsnes op for den ideologiske kamp om de almene boliger. Projektet med at skabe en varieret beboersammensætning er »uhyre vigtigt«, men det store spørgsmål er, om der er købere til boligblokkene. Mange beboere har ikke råd til at købe en andelsbolig, investorer som f.eks. pensionskasser skal tage højde for, at beboerne hverken kan opsiges eller sættes op i husleje som følge af et salg, og samtidig er boligmarkedet ikke, hvad det var i 2007, påpeger han.

»Det kan muligvis bringes til at virke i de store byområder fra Kolding til Århus og i hovedstadsområdet, mens det er langt, langt sværere uden for de store byområder,« siger Jørgen Nue Møller.

Benedikte Kiær nævner, at blokkene for eksempel kan sælges til beboerne som andelsboliger eller købes af en »tredje part«, der enten lejer ud eller udstykker til ejerlejligheder. Men det kræver et gennemgribende karakterløft.

»Hvis man får lavet det om til en mere levende bydel, så er der faktisk nogle af stederne nogle ganske glimrende lejligheder, som er store og lyse og har nogle gode faciliteter og grønne arealer,« siger Benedikte Kiær, der regner med, at andre kan følge efter, hvis Gellerup-planen lykkes.

I Århus er Nicolai Wammen optimist.

»Salg af almene boliger i Gellerup og Toveshøj er naturligvis en udfordring, men hvis helhedsplanen bliver en succes, er jeg overbevist om, at den vil få en meget positiv indvirkning på folks lyst til at købe en bolig i området,« skriver han.

I Odense er hans partifælle pessimist.

»Hvis det virkede, ville vi gerne prøve. Men vores erfaring viser, at ressourcestærke folk ikke gider bo i de udsatte områder,« siger Thomas Funding, der er politisk ordfører for Socialdemokraterne i Odense.