Regeringen frygter ophobning af illegale udlændinge og forlænger grænsekontrol

Den danske grænsekontrol gælder nu frem til 3. februar, oplyser regeringen. Både DF og S roser beslutningen - men begge partier kræver mere handling fra regeringen.

Den danske grænsekontrol bliver forlænget med 20 dage. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske regering har besluttet at forlænge grænsekontrollen til Tyskland med endnu 20 dage.

Dermed gælder den midlertidige grænsekontrol nu indtil 3. februar.

»Vurderingen er, at der stadig er risiko for, at et stort antal illegale udlændinge ophober sig i Danmark,« skriver Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet i en pressemeddelelse.

»Trykket på EU's ydre grænser og antallet af migranter og flygtninge, der rejser videre mod nord, er fortsat stort. Derudover har Sverige forlænget grænsekontrollen mod Danmark, og den svenske id-kontrol er fortsat i kraft,« står der videre.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg siger desuden:

»Vi har i regeringen fulgt situationen nøje, og på den baggrund vælger vi at forlænge grænsekontrollen mod Tyskland. Det er ikke noget, vi gør med glæde, for både den svenske og den danske grænsekontrol hæmmer den frie bevægelighed, som vi i fællesskab har arbejdet hen imod i mange år i Europa,« udtaler hun i pressemeddelelsen og fortsætter:

»Men vi er i regeringen nødt til at reagere på denne helt ekstraordinære situation, og vi gør, hvad, vi vurderer, er nødvendigt for at sikre den offentlige orden og sikkerhed i Danmark.«

42 søgte om asyl tirsdag

Regeringen skriver i pressemeddelelsen ikke noget om, hvorvidt man agter at ændre på beslutningen om ikke at indføre det såkaldte transportøransvar.

Justitsminister Søren Pind oplyste under et åbent samråd i Folketingets Retsudvalg i dag, at knap 30.000 mennesker er blevet kontrolleret ved den dansk-tyske grænse fra den 4. januar til den 11. januar.

I går søgte 42 personer om asyl i Danmark. Det viser den daglige opgørelse fra Udlændinge,- Integrations- og Boligministeriet.

Inger Støjberg har orienteret EU-Kommissionen om den danske beslutning om at forlænge grænsekontrollen i et brev.

DF: Godt, men stadig ikke godt nok

Dansk Folkeparti hilser regeringens beslutning velkommen. Det siger partiets integrationsordfører, Martin Henriksen. Men han understreger, at partiet fortsat vil have en permanent kontrol ved de danske grænser.

»Dansk Folkeparti arbejder fortsat for en permanent og langt mere omfattende grænsekontrol, hvor der også er mulighed for at afvise asylansøgere ved grænsen,« siger han til Ritzau.

Samme toner lyder fra partiets nyudnævnte retsordfører, Peter Kofod Poulsen, på Twitter:

Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, mener også, at det er den rigtige beslutning at forlænge den midlertidige grænsekontrol.

Hun efterlyser dog mere langsigtede løsninger fra regeringens side.

»Som regering bliver man nødt til at have svar på, hvordan man løser problemerne, der er grunden til grænsekontrollen,« siger hun til Ritzau.

»Et stort skridt«

Regeringen indførte for 10 dage siden - 4. januar - midlertidig grænsekontrol. Den var i første omgang sat til at skulle vare i 10 dage - den stod altså til at udløbe i morgen.

»Regeringen har besluttet, at der i dag fra kl 12, det vil sige fra nu, indføres midlertidig grænsekontrol til Tyskland«, sagde Lars Løkke Rasmussen på et pressemøde i Statsministeriet. Løkke kaldte den danske grænsekontrol for »et stort skridt«.

Ved pressemødet bekendtgjorde Løkke desuden, at grænsekontrollen kunne forlænges med 20 dage, hvis det vurderedes nødvendigt.

Den midlertidige grænsekontrol har betydet, at politiet har været mere synlige ved grænsen. Grænsekontrollen er ikke permanent, men har form af stikprøvekontroller ved både færgeovergangene til Rødby og Gedser og ved den dansk-tyske grænse i Sønderjylland.

Regeringen begrundede beslutningen om at indføre grænsekontrol med, at de øvrige nordiske lande har indført lignende tiltag - eller det, der er mere vidtgående. Og at man derfor var nødt til at handle for at sikre »god ro og orden«

Sverige indførte grænsekontrol allerede 12. november sidste år. I starten blev den fornyet hver fjortende dag. Men 7. januar meddelte den svenske regering, at man forlængede kontrollen en måned frem, så den nu er gældende indtil 8. februar.

Sverige indførte 4. januar det såkaldte transportøransvar og pålagde dermed de danske trafikselskaber at udføre ID-kontrol på rejsende fra Danmark til Sverige. Den danske regering har valgt ikke at indføre transportøransvar.