Regeringen frikender Metock-dom

I modsætning til EU-eksperten Hjalte Rasmussen og DF fastslår justitsministeren, at EF-domstolen ikke har overtrådt grundloven ved at afsige Metock-dommen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sidste års meget omtalte Metock-dom, der har påvirket dansk udlændingelovgivning, udgør ikke noget brud på Grundloven.

Det konkluderer justitsminister Brian Mikkelsen (K) i et nyt 36-siders juridisk responsum.

Dermed når regeringen frem til den stik modsatte konklusion end professor i EU-ret Hjalte Rasmussen, der på vegne af Dansk Folkeparti i Berlingske Tidende fastslog, at »Metock-dommen er ulovlig«, fordi EF-domstolen i dommen »har bevæget sig uden for de overladte beføjelser.«

Men Brian Mikkelsen er uenig.

»Som justitsminister er jeg naturligvis tilfreds med, at hovedkonklusionen i redegørelsen er, at der ikke er et problem i forholdet mellem EF-Domstolens kompetence og grundloven,« skriver Mikkelsen i en pressemeddelelse.

Justitsministeren undlader dog at skrive i pressemeddelelsen, hvordan han er kommet frem til denne konklusion. Og det er ikke lykkedes ikke Berlingske Tidende at få ham til at uddybe synspunktet.

DF: En meget alvorlig sag
Dansk Folkepartis spidskandidat til EU-parlamentsvalget Morten Messerschmidt mener, at justitsministeren slipper for nemt ved at frikende EF-domstolen for grundlovsbrud. Han mener ikke, at regeringen forholder sig konkret nok til Metock-dommens følgevirkninger i dansk ret.

»Man skal tage det meget alvorligt, når grundlovens overholdelse drages i tvivl. Det er trods alt grundlaget for den måde, som vores demokrati fungerer på,« siger Messerschmidt, som nu ser frem til en høring om sagen.

DF ser nu frem til, at en høring om Metock-dommen kan kaste mere lys over EF-domstolens indflydelse på dansk udlændingepolitik.

Derimod er de Radikales spidskandidat til EU-valget Sofie Carsten Nielsen tilfreds med regeringens konklusion.

»Jeg kan heller ikke se, at Metock-dommen på nogen måde strider imod grundloven, da den jo bare fortolker den frie bevægelighed, som er det mest grundlæggende i EU,« siger hun.

Metock-dommen banede vejen for familiesammenføring i Danmark efter et kort ophold i et andet EU-land. For at være berettiget til familiesammenføring gennem EU-reglerne skal man opnå status som "arbejdstager" i det pågældende land.