Regeringen forventer ekstraregning for EU-medlemskab

Danmarks økonomi er vokset mere end hidtil antaget de senere år. Derfor kan vores EU-kontingent blive dyrere.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Der ligger sandsynligvis en ubetalt regning, som Danmark skal tilbagebetale til EU-kassen i 2018. Det skriver netavisen Altinget.

I november opdagede Danmarks Statistik, at Danmark i flere år har været rigere, end vi ellers gik og troede. Og det kan blive dyrt.

Størrelsen af EU-landenes bidrag bliver nemlig blandt andet opgjort efter, hvor stor bruttonationalindkomsten (BNI) er i forhold til resten af medlemslandene. Jo rigere man er, jo mere betaler man til EU-kassen.

Men Dansk Folkepartis EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth, stiller sig på bagbenene over den forventede ekstraregning fra EU.

- Jeg siger nej tak til den efterregning. Regeringen skal jo finde pengene et sted til den regning, som kan blive stor, siger han til Altinget.

Spørgsmål: Men sådan er mekanikken i det. Og er det ikke fair nok, at de rigeste lande også betaler mest til fællesskabet?

- Ja, sådan er det. Men derfor kan man jo godt protestere. Vi er modstandere af omfordeling mellem EU-landene, siger EU-ordføreren.

I 2015 betalte Danmark cirka 5,9 milliarder kroner mere til EU-kassen, end vi modtog. Andre og fattigere lande får mere, end de betaler.

I et svar til Folketinget skriver finansminister Kristian Jensen (V), at det er "sandsynligt" med en ekstraregning til EU, når bidragene for 2018 fastlægges i løbet af 2017.

Hvis det viser sig, at Danmark har betalt for lidt i perioden 2011-2016, bliver det lagt oven i regningen for 2018, forklarer finansministeren i svaret.

Størrelsen af ekstraregningen er dog ifølge ministeren for tidlig at vurdere - og i teorien er det muligt, at regningen ikke stiger, hvis de andre landes BNI stiger tilsvarende det danske BNI.

I Danmark er fejlvurderingen af den danske økonomi sket, fordi en række store danske virksomheder i en årrække har indrapporteret forkert til Danmarks Statistik.

Det betyder, at Danmark reelt var 41,8 milliarder kroner rigere i 2015 end først antaget.

/ritzau/