Regeringen forsøger at lokke Venstre tilbage til forhandlingsbordet: Vil indfri to krav

Regeringen lægger nu op til, at skære tilskuddet til kommuner med mange udlændinge. Regeringen håber nu, at Venstre vil forhandle videre om en udligningsreform.

Foto: Niels Christian Vilmann

Regeringen imødekommer nu Venstre, der torsdag aften kom med to krav, hvis partiet skal fortsætte forhandlingerne om en udligningsreform.

Det skete efter et møde hos statsminister Mette Frederiksen (S).

»Regeringen havde med statsministeren i spidsen et godt møde med Venstre, og vi vil gerne række hånden frem til godt samarbejde,« siger finansminister Nicolai Wammen til TV2.

Venstre præsenterede torsdag aften to centrale krav, der skulle indfries, hvis forhandlingerne skulle fortsætte.

Det var, at der i fortsatte forhandlinger kun skulle være repræsentanter fra regeringen, og dermed hverken embedsmænd eller ordførere, og så vil Venstre have, at det tilskud, der bliver givet til kommuner med en stor andel af udlændinge, skulle halveres fra 5,2 mia. kr.

Og de ønsker bliver nu indfriet, siger Wammen til TV2.

»Vi har sagt til Venstre, at vi i de videre forhandlinger er klar til at tage udgangspunkt i finansieringsudvalgets anbefalinger i forhold til udlændingedelen.«

Venstre henviser til, at Finansieringsudvalget, der blev nedsat af VLAK-regeringen, anbefalede, at den såkaldte udlændingeudligning blev halveret. Regeringen har i sit oprindelige udspil lagt op til at skære i puljen, men ville ikke følge udvalgets anbefalinger, hvorfor Venstre mente, at regeringen ville overbetale kommuner med mange udlændinge – noget, der i udgangspunktet ville gavne en række socialdemokratiske kommuner.

Venstres formand kommenterer Wammens udmelding senere fredag.