Regeringen forlænger midlertidig grænsekontrol med 30 dage

Den midlertidige grænsekontrol blev indført 4. januar og er siden blevet forlænget fem gange.

PLUS-historie. Med regeringens forlængelse af grænsekontrollen er smertegrænsen nået for opgaver væk fra hjemmet, siger betjente. Politisk flertal anerkender problemet. (se Ritzau historie 040901) RB PLUS Der er en grænse for grænsekontrollen- - ARKIVFOTO 2016 af Grænsekontrol ved Kruså- - se RB 2/2 2016 17.15. Midlertidig grænsekontrol forlænges på ny, fordi det er "nødvendigt". Men der er en grænse for forlængelsen, og Socialdemokraterne kræver langsigtede løsninger. (Foto: Claus Fisker/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som ventet forlænger regeringen den midlertidige grænsekontrol med yderligere 30 dage til 3. maj.

Det oplyser Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet. Det er femte gang, at den bliver forlænget, siden grænsekontrollen blev indført 4. januar.

Grænsekontrollen forlænges ifølge ministeriet, fordi der stadig er historisk mange flygtninge og migranter i Europa, og der fortsat er et stort pres på de ydre grænser.

På grund af den fortsatte svenske grænsekontrol og id-kontrol vurderer regeringen, at der stadig er en alvorlig risiko for, at et meget stort antal illegale udlændinge strander i Danmark, når de ikke kan rejse ind i Sverige uden de fornødne id-papirer.

- Jeg gør alt for at oprette ro og orden i Danmark, og der mener jeg, at den midlertidige grænsekontrol er et vigtigt element, siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

Ifølge ministeren er der mellem 200.000 og 400.000 uregistrerede flygtninge og migranter i Tyskland, og "vi ved ikke, hvad der kan sætte dem i bevægelse", lyder det.

Blot 35 personer søgte asyl i Danmark i sidste uge, viser en opgørelse fra ministeriet. Det er det laveste antal registrerede ansøgere i de 12 uger, der har været midlertidig grænsekontrol med stikprøver ved den dansk-tyske grænse.

Det får dog ikke regeringen til at genoverveje, om den danske grænsekontrol skal afskaffes.

- Det nytter ikke noget at komme på bagkant. Min vurdering er, at hvis vi ophæver grænsekontrollen, så er der risiko for, at der kommer en ophobning af flygtninge og migranter hertil, siger Inger Støjberg.

Den danske regering har orienteret sine nabolande samt EU-Kommissionen om forlængelsen af grænsekontrollen, som kan intensiveres efter behov.

Schengen-reglerne giver mulighed for at forlænge kontrollen yderligere, hvis der fortsat vurderes at være en alvorlig trussel mod den offentlige orden eller den indre sikkerhed.

/ritzau/