Regeringen forlænger grænsekontrol igen: »Det er nødvendigt«

Ligesom hidtil skal grænsekontrollen ved den dansk/tyske-grænse bestå af stikprøvekontroller, meddeler udlændingeminister Inger Støjberg.

Regeringen har i dag meddelt, at grænsekontrollen er blevet forlænget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark forlænger den midlertidige grænsekontrol ved den dansk/tyske-grænse, så den nu løber indtil 23. februar.

Det har udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg netop meddelt på et pressemøde i forbindelse med et møde, hun har holdt med den svenske justits- og migrationsminister, Morgan Johansson.

De to ministre har på mødet drøftet netop grænsekontrol, den aktuelle flygtningesituation og status for den svenske ID-kontrol, fortæller Inger Støjberg.

»Det er nødvendigt at forlænge grænsekontrollen. Det er ikke nogen hemmelighed, at da vi indførte grænsekontrollen, var det af nødvendighed og ikke af lyst. Det var, fordi man fra svensk side har indført grænsekontrol og transportøransvar. Og vi ville kunne komme til at stå i en situation, hvor vi ville kunne komme til at se en meget stor ophobning af flygtninge og migranter,« siger Inger Støjberg.

»Vi har haft et konstruktivt møde, hvor vi har diskuteret de felter, der er interessante for både svensk og dansk side. Der er lagt op til, at vi mødes igen,« siger hun videre.

Begrundelse: »Alvorlig trussel mod den offentlige orden eller den indre sikkerhed«

Den danske regering har i dag orienteret sine nabolande samt Europa-Kommissionen om forlængelsen af grænsekontrollen, skriver Udlændinge- og Integrationsministeriet i en pressemeddelelse.

(Her er brevet, den danske regering har sendt til Europa-Kommissionen. Artiklen fortsætter under billedet)

Grænsekontrollen bliver løbende vurderet, og stikprøvekontrollen vil kunne intensiveres efter behov, skriver Udlændinge- og Integrationsministeriet.

»Regeringen har ikke taget stilling til, om den midlertidige grænsekontrol skal forlænges ud over de 20 dage, men Schengen-reglerne giver mulighed for at forlænge kontrollen yderligere, hvis der fortsat vurderes at være en alvorlig trussel mod den offentlige orden eller den indre sikkerhed,« står der yderligere i pressemeddelelsen fra ministeriet.

Fortsætter som stikprøvekontrol

Inger Støjberg oplyser, at der er blevet kontrolleret cirka 120.000 ved den dansk/tyske grænse i januar, siden Danmark i første omgang indførte grænsekontrol 4. januar.

»Det har fungeret efter hensigten,« slår Inger Støjberg fast om grænsekontrollen, der også i den kommende periode vil blive udført som stikprøvekontroller.

Ifølge Udlændinge- og Integrationsministeriet kan Danmark ifølge Schengen-reglerne forlænge kontrollen yderligere, hvis der fortsat vurderes at være en alvorlig trussel mod den offentlige orden eller den indre sikkerhed.

»En risiko for betydelig ophobning af personer uden lovligt ophold i hovedstadsområdet kan således danne grundlag for en midlertidig indførelse af grænsekontrol i Danmark,« skriver ministeriet.

Sverige: Konstruktivt møde

Den svenske justits- og migrationsminister, Morgan Johansson, erklærede sig over for pressen enig i, at mødet med Støjberg har været »konstruktivt«.

»Det har været og er stadig en vældig dramatisk situation. Vi forsøger hele tiden sammen at finde løsninger. Europa som kontinent bør kunne tage et ganske stort ansvar for den flygtningekrise, der er i verden. Hvis der kommer en million mennesker til Europa ud af 500 millioner europæere, bør Europa kunne tage ansvar for det,« siger den svenske justits- og migrationsminister Morgan Johansson.

Der har været historier fremme om, at Sverige overvejer at sende op til 80.000 asylansøgere ud af Sverige. Og den oplysning vil den svenske minister ikke afvise. Han vil i hvert fald ikke afvise, at et antal afviste asylansøgere vil blive sendt ud af landet.

»Det svenske system er sådan, at man skal vende hjem til hjemlandet. Enten frivilligt eller med tvang. Sidste år afviste vi 13.000. 10.000 frivilligt og 3.000 med tvang,« siger Morgan Johansson med henvisning til de asylansøgere, der vil få afslag på deres asylansøgning.

Sverige indførte grænsekontrol allerede 12. november sidste år. I starten blev den fornyet hver fjortende dag. Men 7. januar meddelte den svenske regering, at man forlængede kontrollen en måned frem, så den nu er gældende indtil 8. februar.

4. januar indførte Sverige så det såkaldte transportøransvar og pålagde dermed de danske trafikselskaber at udføre ID-kontrol på rejsende fra Danmark til Sverige. Den danske regering har valgt ikke at indføre transportøransvar.

Seneste asyltal

695 personer har de seneste syv dage søgt asyl i Sverige. De fordeler sig, som det fremgår af nedenstående tal fra det svenske Migrationsverket:

Til sammenligning har 250 personer søgt asyl i Danmark i løbet af den seneste uge. Ifølge Udlændingeministeriet fordeler de sig som følger:

Thulesen og DF glæder sig

Herhjemme glæder regeringens største støtteparti, Dansk Folkeparti, sig over regeringens beslutning.

På sin Facebook-profil skriver DF-formand Kristian Thulesen Dahl, at grænsekontrollen er kommet for at blive - også når den nuværende 20-dages periode udløber 23. februar.

»Klog beslutning at grænsekontrollen forlænges foreløbig til den 23. februar! Kontrol ved grænsen virker. Det vidste vi, men det er nu også påvist eftersom færre asylansøgere kommer til landet. Derfor er grænsekontrollen kommet for at blive! Også efter 23. februar!,« skriver han.

Klog beslutning at grænsekontrollen forlænges foreløbig til den 23. februar! Kontrol ved grænsen virker. Det vidste vi,...

Posted by Kristian Thulesen Dahl on Tuesday, February 2, 2016

Sidst regeringen forlængede grænsekontrollen i 20 dage var reaktionerne fra Dansk Folkeparti anderledes afdæmpede. Dengang pointerede både udlændingeordfører Martin Henriksen og retsordfører Peter Kofod Poulsen, at selvom de var enige i forlængelse, så burde regeringen have gjort grænsekontrollen permanent.